‘Lachgas gevonden in auto van bestuurder die inreed op carnavalsoptocht in België’

 © De Telegraaf

In de auto van Paolo F., de bestuurder die zondagochtend een groep carnavalsvierders aanreed in de Belgische plaats Strépy, is een lachgaspatroon gevonden.

redactie

Dat meldt de Belgische krant Sudinfo. De Belgische politie kan de informatie nog niet bevestigen, maar ontkent de bevindingen van de krant niet. Volgens de advocaat van Paolo F. had zijn cliënt op het moment van de aanrijding geen lachgas gebruikt.

F. moest meteen na zijn aanhouding zondagochtend een ademtest en een speekseltest afleggen. Uit de ademanalyse bleek dat hij licht boven het toegestane alcoholpromillage te blazen. De speekseltest – die een indicatie moet geven van de aanwezigheid van verdovende middelen – bleek negatief. Op datzelfde moment is ook een bloedtest afgenomen. De resultaten van dat onderzoek zijn pas over een aantal dagen bekend.

Lees ook: Verdachte doodrijden Belgische carnavalsvierders geeft te hard rijden toe

„Het grote probleem met lachgas is dat het heel moeilijk op te sporen is in het bloed”, zegt Michaël Hogge van Eurotox, de vereniging van Europese toxicologen. „De speekseltest die door de politie wordt gebruikt, kan het niet detecteren. Het product blijft niet lang aanwezig in het bloed.”

Niet verboden

„Het gebruik van lachgas is ook niet specifiek verboden voor bestuurders”, aldus een woordvoerder van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid. „Maar het veroorzaakt wel heel kort een zekere staat van dronkenschap. Het is dan ook erg gevaarlijk om te rijden terwijl je lachgas hebt gebruikt.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal