Onderzoek: jonge kinderen besteden te veel tijd aan media

 © Ing image

Jonge kinderen in Nederland besteden meer tijd aan media dan dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert. Dit blijkt uit het zogenoemde Iene Miene Media-onderzoek 2022, dat dit jaar voor de tiende keer is gehouden. Overmatig gebruik kan schadelijke langetermijneffecten hebben, aldus de onderzoekers.

Redactie

Kinderen van 0 tot en met 6 jaar besteden op een dag gemiddeld anderhalf uur aan verschillende media-activiteiten, zoals tv, smartphone of tablet. De WHO adviseert om jonge kinderen tot 2 jaar het liefst zo weinig mogelijk van dit soort media te laten gebruiken en kinderen tot 5 jaar bijvoorbeeld slechts maximaal 1 uur per dag.

Lees ook: Kun je op afstand niet scherp zien? Dat wordt de grootste oorzaak voor blindheid: doe wat aan je schermtijd!

Uit vele internationale studies blijkt, aldus de onderzoekers, een verband tussen overmatig mediagebruik en problemen met de gezondheid. Bijvoorbeeld overgewicht, bijziendheid, te weinig of moeilijk in slaap komen maar ook de invloed op schoolprestaties en omgaan met andere kinderen.

„Om deze negatieve effecten van media te voorkomen is het belangrijk dat kinderen in een vroeg stadium bewust, veilig en gezond met media leren omgaan”, stellen de onderzoekers, die voor deze studie een representatieve steekproef deden onder 1130 ouders van kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 6 jaar in Nederland.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal