Kabinet neigt naar tegemoetkoming ‘pechgeneratie’ vanaf 2025

Robbert Dijkgraaf. © ANP

Het kabinet denkt aan een tegemoetkoming van maximaal ruim 1400 euro om de ‘pechgeneratie’, de studenten voor wie geen studiebeurs beschikbaar was, te compenseren. Dat zegt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf.

Redactie

Omdat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) de komende jaren de handen vol heeft aan het terugbrengen van de studiebeurs, kan de uitvoerder de tegemoetkomingen pas vanaf 2025 uitkeren.

Lees ook: Terugkeer van basisbeurs zorgt voor vreugde en teleurstelling bij studenten: ‘Elke cent telt’

De hoogte van de tegemoetkoming hangt af „van het aantal maanden zonder basisbeursrecht”, schrijft Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer. Ook „waar sprake is van een schuld wordt de tegemoetkoming in mindering gebracht”, stelt hij voor. „Wie geen schuld heeft opgebouwd, of de schuld heeft afbetaald, krijgt het bedrag uitgekeerd.”

Pechgeneratie

Omdat er aan elk voorstel om de pechgeneratie tegemoet te komen nadelen kleven, heeft Dijkgraaf een aantal opties naar de Kamer gestuurd. Daarbij wordt wel steeds uitgegaan van een bedrag van 1 miljard euro. Studentenbonden zeiden eerder dat dit omgerekend zou neerkomen op 1000 euro per student die onder het leenstelsel viel.

Lees ook: Studenten uit pechgeneratie: ’Schuld van €64.000’

Dijkgraaf zegt dat aan de tegemoetkoming een „prestatiebeurscriterium” zit. „Je moet sowieso binnen een aantal jaren afgestudeerd zijn. Dat is sowieso een belangrijk criterium.”

Dat het pas vanaf 2025 kan, komt ook omdat de tegemoetkoming wat „uitzoekwerk” vergt wie waar recht op had, legt de minister uit.