Column: De terugkeer van Jezus Christus en Nelson Mandela op aarde, en gewoon in Nederland

Print
Column: De terugkeer van Jezus Christus en Nelson Mandela op aarde, en gewoon in Nederland

Paul van der Steen.  Afbeelding: De Limburger

Thierry Baudet vertelde vorig jaar hoe hij Jezus Christus beschouwt als een voorbeeld. Dat was een man die al het materiële wilde opgeven voor zijn idealen. De Forum voor Democratie-leider voelde daarom een enorme zielsverwantschap.

Ik blijf sindsdien de vier evangeliën herlezen, maar de passage waarin Jezus zijn preken als dure cursussen vermarkt, nikserige boekjes uitbrengt omdat ze zo’n fijn verdienmodel zijn en zich laat sponsoren met Russische zilverlingen, kan ik maar niet vinden. Integendeel, de Here ranselt dat soort woekeraars hoogstpersoonlijk de tempel uit.

Jezus zag het scherp: ‘Er zijn ook valse profeten onder het volk geweest. Zoals er ook onder u valse leraars zullen zijn.’ Hup, tweeduizend jaar geleden al én Baudet én Willem Engel voorspeld. Dat is nog eens wat anders dan de op alle mogelijke manieren uit te leggen vaagpraat van Nostradamus.

À propos, Willem Engel. Die voelde zich Jezus bij zijn recente arrestatie. Hij liet die door zijn vriendin Dorien filmen alsof het een scène uit The Passion was. Inmiddels vergelijkt de grootmoefti van Wappiestan zichzelf vanuit zijn cel met Nelson Mandela.

Misschien is dat ook een beetje de schuld van de Zuid-Afrikaanse held zelf. ‘Winnaars zijn dromers die nooit opgeven’, zei die ooit. Een tegelwijsheid in plaats van Apartheid. Mandela vergat hoe gemakkelijk sommige losers, die zich historisch figuur wanen, met zulke zinnetjes op de loop gaan. Zelfs op vrije voeten blijven ze gevangenen van hun eigen gekte.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee