Grote overwinning SPD in Saarland, domper voor Duitse conservatieven

Anke Rehlinger boekt met de SPD een grote overwinning. © AFP

Ondanks een nieuwe leider hebben de Duitse conservatieven gisteren een zwaar verlies bij de regionale verkiezingen geleden. In het Saarland kon de linkse SPD, die ook in Berlijn regeert, er met de buit vandoor gaan. ,,Dit is een versterking van de positie van kanselier Olaf Scholz”, aldus politiek analist Robin Alexander.

Rob Savelberg

De sociaal-democraten haalden zo’n 44 procent van de stemmen, vrijwel genoeg om met absolute meerderheid te regeren. De lokale SPD onder leiding van Anke Rehlinger, die waarschijnlijk premier wordt, kon er bijna 15 procent bij krijgen. Het leidde tot lang aanhoudend gejuich op haar verkiezingsfeest in Saarbrücken.

Kiesdrempel

Het nakijken had minister-president Tobias Hans, die zijn functie verliest. Zijn christen-democratische CDU verloor bijna dertien procent van de stemmen en kwam op 28,5 procent. De Groenen en de FDP haalden met respectievelijk 4,9 en 4,8 procent van de stemmen de kiesdrempel niet en komen dus niet in de Landdag.

De patriottische AfD lukte dit wel. De partij verloor licht en behaalde zo’n 5,5 procent. Het laagst scoorde Die Linke, die uit de volksvertegenwoordiging vloog, vooral omdat hun oud-premier Oscar Lafontaine, ooit schatkistbewaarder in Berlijn, een week geleden boos uit zijn socialistische partij stapte.

Voor de kersverse conservatieve partijvoorzitter en oppositieleider Friedrich Merz is de stembusgang in het Saarland een ramp, een ’de-Saar-ster’, volgens critici. Deze aartsvijand van ex-kanselier Angela Merkel had net de CDU veroverd, maar blijkt nog geen populaire lijstduwer. Tijdens de oorlog in Oekraïne belonen de Duitsers de regeringspartij SPD met extra stemmen.