Veilingklok 2.0 geeft Lauran uit Oirlo de kans zijn asperges in de etalage te zetten

De klokverkoop van groenten en fruit bij veiling ZON in Venlo volgens een nieuw systeem.  © Laurens Eggen

Venlo -

Van wie zijn de aardbeien en tomaten? Veiling ZON in Venlo heeft de klokverkoop vernieuwd om de teler van groenten en fruit uit de anonimiteit te halen. Die kan in Neer wonen, maar ook in Valencia.

Peter Heesen

Lauran Geurts uit Oirlo teelt asperges. Courgettes komen van Rob Beeren uit Neer. Sevenummer Frank Bakker produceert oranje paprika’s. Groente- en fruitveiling ZON in Venlo brengt de telers op haar website voor het voetlicht. Voortaan krijgt de koper van de producten ook steeds vaker de persoon achter het product te zien. Dankzij veilingklok 2.0.

Van oudsher is de veilingverkoop een vrij anonieme transactie. De veiling bundelt het aanbod in soort en kwaliteit en biedt het als één blok aan. Handelaren kunnen de gewenste hoeveelheid kopen voor de supermarkt of groenteboer. Dat is handig, zeker als het aanbod versnipperd door een grote groep kleine telers. Zij krijgen de gemiddelde prijs. Iedereen tevreden, toch? Nou, nee.

Zesje

Binnen een sortering kan het kwaliteitsverschil nog groot zijn. Sommige handelaren hebben daarom liever de appels van Pietje dan van Jantje. Bovendien willen supermarkten zich profileren met streekproducten, vandaar dat ze ook de naam en het gezicht van de tuinder willen kennen. Aan de andere kant zijn er ook tuinders die niet tevreden zijn met een zesje en een hoger rapportcijfer halen. Ze halen daardoor de gemiddelde kwaliteit van het blok omhoog, maar krijgen evenveel betaald als de collega die minder goed zijn best doet.

Daarbij komt dat aanbieder en afnemer graag met elkaar in contact komen. Dat stelt de koper in staat op het juiste adres een klacht in te dienen of een compliment te maken. Een beter product vertaalt zich in een hogere prijs, zodat de teler beloond wordt in plaats van gestraft. Ook kunnen eisen en wensen over bijvoorbeeld de verpakking rechtstreeks worden afgestemd.

Schijnwerpers

Een vernuftig computersysteem stelt ZON in staat de tuinder in de schijnwerpers te zetten. Zelf kunnen ze de verkoop bevorderen door foto’s te maken van hun koopwaar. Het lijken geen spectaculaire veranderingen, maar directeur John Willems wijst erop dat ZON de enige groente- en fruitveiling in de Benelux is die beschikt over zo’n systeem.

Het stelt tevens andere telers dan de leden van ZON in de gelegenheid hun producten aan te bieden. Door een samenwerking met een Spaanse telersorganisatie is het bijvoorbeeld mogelijk ook in de winter tomaten te verkopen, zodat de veiling het hele jaar rond het product in de aanbieding heeft. Willems kan zich ook voorstellen dat in de toekomst exotische producten als sinaasappels worden toegevoegd. Het doel is het assortiment zo groot mogelijk te maken, opdat kopers op één plek (bijna) al hun boodschappen kunnen doen om het winkelschap te vullen.

Kippen

De modernisering van de klokverkoop benadrukt het belang dat de veiling eraan hecht. Van alle groenten en fruit wordt in Venlo 40 procent via de klok verkocht, de rest gaat van de hand via vooraf afgesproken prijzen. Vooral de supermarkten willen zekerheid over de hoeveelheid en de prijs, zodat ze bij reclameacties niet verrast worden door een laag aanbod en een hoge prijs.

Tuinders willen niet al hun producten vooraf verkopen, omdat ze bij een tegenvallende oogst een probleem hebben. Ook lopen ze de kans mis bij een tekort aan bepaalde producten te kunnen profiteren van de hoge prijs. Vanwege de klokverkoop werken de komkommertelers van afzetorganisatie Kompany sinds kort ook weer samen met ZON. De veiling ontving de grote club met open armen, omdat ze handelaren trok die ook andere producten gingen kopen. ‘Waar het voer is, komen de kippen’, zei een voormalig directeur van veiling ZON vaak. Dat klopt nog steeds.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal