Pleidooi voor behouden cash: ‘Groep die liever contant betaalt krimpt niet’

We gebruiken steeds minder contant geld, maar voor bepaalde groepen blijft het belangrijk. © ANP/HH

Terwijl een groot deel van de bevolking probleemloos contactloos, met de smartphone of een slim horloge betaalt, blijft er een kleine groep die hecht aan contant geld en moeite heeft met digitale opties. Zij moeten ook toegang houden tot het betalingsverkeer. Tegelijkertijd moeten er terugvalopties zijn voor wanneer het digitale pinverkeer uitvalt.

Marlou Visser

Dat zijn een paar van de uitdagingen die De Nederlandsche Bank (DNB) schetst voor de periode 2022-2025. Hoewel het aantal bankkantoren en geldautomaten rap slinkt is cash zeker nog niet uit de gratie, schrijft de bank. Ouderen en kwetsbaren, zoals mensen zonder internet, doven en blinden en laagopgeleiden, lieten weten dat zij de afgelopen tijd een achteruitgang hebben ervaren in de toegankelijkheid en bereikbaarheid van betaaldiensten. De omvang van die groep niet-digitaal vaardige mensen neemt ook niet af, zegt Inge van Dijk, hoofd betalingsverkeer en marktinfrastructuur bij DNB.

Geen cash

Wie niet wil of kan pinnen, heeft op steeds meer plekken moeite met betalen. Er zijn steeds minder muren om geld uit te trekken en winkels accepteren cash vaak niet meer. DNB zet zich daarom in om contant geld als betaalmiddel gebruikt kan blijven worden, ook al wordt het relatief steeds duurder voor banken om het systeem in stand te houden.

Nog in april komt er een convenant contant geld waarin banken, de overheid en DNB afspraken vastleggen, zegt Coen Voormeulen, divisiedirecteur chartaal (cash) betalingsverkeer. Hij verwacht niet dat het nodig is de beschikbaarheid van contant geld via wetgeving af te dwingen. Ook gaat DNB niet op korte termijn zelf Geldmaten plaatsen en beheren, zegt hij.

Door de coronacrisis zijn we in Nederland nóg meer digitaal gaan betalen dan we al deden: acht op de tien betalingen gaat nu digitaal. Ook binnen Europa loopt Nederland voorop in goedkoop en efficiënt betalingsverkeer. De Nederlandsche Bank werkt eraan om het betalingsverkeer in heel Europa sneller en efficiënter te maken, door verschillende systemen te harmoniseren. Makkelijk om ook op vakantie in Griekenland met de Apple Watch te kunnen afrekenen, maar het is niet uit te sluiten dat Nederlanders daardoor meer gaan betalen voor hun betalingsverkeer, waarschuwt Van Dijk.

Niet voor iedereen prettig werken. © ANP/HH

Digitale euro

De Europese centrale banken denken ook aan een digitale euro. Nu wordt contant geld centraal beheerd, en staat digitaal geld op de balans bij commerciële banken. De digitale euro zou bij de centrale bank op de balans moeten staan. Hoe deze munt er precies uit moet zien, wat de voordelen zijn voor de Nederlandse consument en wat het invoeren ervan zal gaan kosten is nog onduidelijk, legt Van Dijk uit. Eind 2023 moeten er knopen worden doorgehakt. Mogelijk wordt de munt dan tussen 2025 en 2027 ingevoerd.

DNB ziet de digitale euro wel als een manier om het digitale betalingsverkeer veiliger te maken. Het is een terugvaloptie als het pinverkeer door een storing plat ligt. Ook offline pinnen en betalen met een QR-code, wat nu bij veel webshops al gebruikelijk is, zijn dan alternatieven.

Commissie

De centrale bank werkt ook in internationaal verband aan het sneller, makkelijker en goedkoper maken van internationaal betalingsverkeer. Wie wel eens geld naar een land buiten de EU heeft overgemaakt, weet hoe ingewikkeld en soms kostbaar dat is. Gemiddeld moet 6,3 procent commissie betaald worden als je 200 dollar naar een ontvanger in een ander land overboekt, maar wie vanuit Tanzania naar buurland Oeganda geld wil overmaken, betaalt zelfs 23 procent. Dat moet in 2030 zijn gehalveerd met een plafond van 5 procent, neemt de G20 zich voor. Ook moet 75 procent van de betalingen binnen enkele uren afgerond zijn.

Lees ook: ABN Amro mag geld vragen voor contante opnames

Om dit internationale betalingsverkeer mogelijk te maken kijken de centrale banken ook naar cryptomunten en dan voornamelijk de stablecoins, die gekoppeld zijn aan bestaande valuta als de euro, dollar of een combinatie van munten. Er is echter wel meer regelgeving en toezicht nodig, vinden de banken. Daar wordt ook aan gewerkt, bijvoorbeeld in Europees verband.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal