Ford zwaait Ranger uit met speciale modellen

 © Frédéric Le Floc'h / DPPI Media

Sittard -

Terwijl de volledig nieuwe Ranger al bijna op de boot staat voor transport, zwaait de oude feestelijk af met een paar speciale edities.

Jaco Bijlsma

Een pick-up rijden in ons aangeharkte Nederland is nog steeds zoiets als een cowboyhoed dragen, aandacht voor je avontuurlijke ik vragen. Professionals uitgezonderd, natuurlijk. En laten die nou ook voor het overgrote deel de klanten zijn. Je snapt waarom als je na veel (steeds vaker elektrische) personenauto-kilometers in zo’n serieuze pick-up stapt. Want zo’n Ranger mag dan voor Amerikaanse begrippen een kleintje zijn, het is een serieus werkpaard. Dat voel je al vanaf de eerste meters dat je op de bok van de Ranger klimt. Het formaat van de Ranger is nog zodanig dat je als gewone burger wel twee keer nadenkt, mocht je ervan dromen. Want we hebben het hier over een 5,33 meter lange pick-up die je met een wagenhoogte van 1,84 meter manshoog kunt noemen. Tel daarbij op dat hij 1,92 meter breed is, en je weet dat menig parkeervak als een te krappe jeans aanvoelt.

 © Frédéric Le Floc'h / DPPI Media

Sportief

Bij dit afscheidsfeestje staan er vier versies op een rij. De meest opvallend en aanvallend genaamde is de Raptor, die we al kennen, maar dit is een special edition van die al speciale Raptor. Want deze Raptor SE heeft in deze speciale editie een andere achteras en geen bladveren meer. Dan is er nog een Stormtrak en een Wolftrak, maar de auto met het meeste nieuws lijkt de MS-RT te zijn. Want MS-RT staat namelijk voor M-Sport Road Technology, Ford-vocabulaire voor gewone auto’s die door de sportafdeling onder handen zijn genomen. M-Sport is de elite-eenheid van de Blue Oval, die bekend werd als de bouwer van Fords succesvolle World Rally Championship-auto’s. Al met al een heritage die wel wat verwachtingen wekt, maar we zijn realistisch genoeg om geen wonderen te verwachten. Want uiteindelijk moet er nog steeds gewerkt worden met zo’n pick-up. Bovendien gaat Ford in deze allerlaatste levensfase het basisconcept natuurlijk niet meer rigoureus veranderen. De basis is nog steeds het bekende, sterke ladderchassis en deze MS-RT heeft zelfs nog steeds de starre as met bladveren.

 © Frédéric Le Floc'h / DPPI Media

Motoren

Qua motorisering is er ook geen groot nieuws, want deze MS-RT heeft net als de rest van de Ranger-reeks een tweeliter EcoBlue-turbodiesel. Alleen heeft deze biturbo wel iets meer vermogen dan de basisversies en de Wolftrak die het met 170 pk moeten doen. De MS-RT heeft 213 pk en een maximale trekkracht van 500 Nm. Genoeg om de 2125 kg wegende pick-up truck in negen tellen van 0-100 km/h te schoppen en de topsnelheid van 180 km/h is meer dan genoeg om in personenautoland te kunnen meekomen. In zijn klasse zijn andere waarden belangrijker, zoals zijn trekvermogen. Er mag een geremde aanhanger van 3,5 ton achter en er mag 1145 kg lading mee. De MS-RT kunnen we hier alleen als Super Cab en niet als Double Cab krijgen, omdat dat fiscaal niet aantrekkelijk te maken valt met onze regelgeving. Het is dus een heel grote tweezitter, want ook de noodzittingen die je in het buitenland in zo’n ‘anderhalve’ cabine achterin aantreft, zijn in Nederland verdwenen.

Vertoning

Voorin zit je daar niet minder om: want de aankleding van zo’n MS-RT is met leren bekleding, alcantara en oranje stiksels bijna chic-sportief. Ook kijk je uit op een in leer verpakt dashboard met centrale 8-inch display, waarachter infotainment met de nodige connectiviteit schuilgaat. De stoelen zitten goed en de stuurverstelling is voldoende. De neus is voorzien van een grille in honingraatpatroon van een kunststof die een carbonfiber-imitatieshow geeft. Geïntegreerde mistlichten en 20-inch O.Z. Racing-wielen dragen ook bij aan zijn streetcred. Net als die stoere, meer uitgeklopte wielkasten, de meer gestroomlijnde dorpels en de dito achterbumper. De Michelins in de maat 255/50 leveren iets meer stuurprecisie op.

 © Frédéric Le Floc'h / DPPI Media

Weggedrag

En die hebben we nodig op de Franse kustwegen nabij Marseille, die op andere momenten ook dienstdoen als rallyproef. De Ranger voelt aan als een forse pick-up die toch behoorlijk strak stuurt. Aanremmen, insturen, zetten en gasgeven kan in een gecoördineerd ritme, dat je kunt laten matchen met de curves die op je pad komen. En dan kun je een behoorlijk hoog tempo vasthouden. Ook de tientraps automaat die we van de Ford F150 en Mustang kennen, volgt goed en raakt niet uit de maat. Maar je blijft natuurlijk voelen dat deze Ranger een werkpaard is die met wat lading nog beter rijdt. Nu voelt die onbelaste achteras in sommige situaties wat springerig. De tractie is goed, ook als je in 2WD-Hoog rijdt met alleen achterwielaandrijving. In het terrein ben je beter af met zo’n basisversie of Wolftrak (vanaf € 30.150 ex. btw/bpm) met 17 of 18 inch en Allterrain-rubber. Dat neemt niet weg dat je totdat de all new Ranger binnenkort arriveert, aan deze Ranger een eerlijke harde werknemer hebt, die veel meer ruig terrein aankan dan Nederland hem ooit bieden kan. Daarom moet je wel de werkgeversrol kunnen pakken om hem echt aan het werk te zetten en met die fiscale regels te kunnen omgaan, daar verandert zo’n sportieve outfit niets aan. Hij kost in deze uitvoering 50.400 euro exclusief btw en bpm en daarom is hij vooral als bedrijfsauto interessant. Zie ook de andere Stormtrak, Wolftrak en Raptor SE met hun extra uitvoering maar vooral als Rangers met een mooie afzwaaipremie.

Eindoordeel

Capabele pick-up met iets sportievere rijeigenschappen en wat extra uitrusting. In ons belastingklimaat niet interessant voor particulier.

Specificaties Ford Ranger MS-RT

  • Prijs: € 50.400,-- ex. btw en bpm
  • Topsnelheid: 180 km/h
  • Acc. 0-100: 9,0 s
  • Gem. verbruik: 1 op 10,6
  • Motor: viercilinder diesel, 1996 cm3, biturbo
  • Max. vermogen: 213 pk (157 kW)/3500 min-1
  • Max. koppel: 500 Nm/1750 min-1
  • Transmissie: 10-traps automaat, RWD/4WD, hoge en lage gearing
  • Massa leeg: 2125 kg