Nieuwe hit van Honda? De HR-V e:HEV
© Honda
Ons aller Max is momenteel happy with Honda, maar worden wij dat ook van deze nieuwe HR-V? Die cross-over gaat de competitie aan in het felbevochte B-segment van SUV’s.
Dat doet hij net als in de Formule 1 met hybride-power. Een bewuste keus, want heel berekenend levert Honda hier in Europa maar één aandrijflijn en dat is de e:HEV-unit die we al van de Honda Jazz kennen. Alleen werd deze voor gebruik in de grotere HR-V aangepast en verbeterd. Het verzamelde vermogen van de aandrijflijn, die bestaat uit een 1.5 viercilinder benzinemotor en twee elektromotoren, steeg van 109 naar 131 pk. Het lithium-ion accupakket werd met 25 procent meer accucellen uitgebreid en heeft dus een hogere capaciteit. De HR-V van de derde generatie krijgt mogelijk in de toekomst nog gezelschap van een PHEV-versie, maar zeker van een volledig elektrische.
Autotest Honda HR-V. — © Autovisie
Dat elke Honda vanaf nu deels geëlektrificeerd zal zijn en dat Honda naar een volledig wereldwijde elektrische line-up streeft per 2040, lijkt een haalbare claim. Want Honda is qua auto’s hier in Nederland niet een merk van de grote aantallen, dat mag duidelijk zijn. Het merk dat sterk is in techniek en bouwkwaliteit, hoopt met deze HR-V overigens wel een bestseller in handen te hebben. Niet gek, want deze HR-V gaat meedoen in het razend populaire B-segment SUV’s/cross-overs. Een klasse waar veel merken aan meedoen en waar je keihard moet knokken voor een goede klassering in de verkoopstatistieken. Want daar staan betaalbare en goede auto’s als de Renault Captur op de voorste startrijen, maar vind je ook goed vergelijkbare auto’s als de Toyota C-HR. Qua maatvoering zit de HR-V tussen die twee in. Met een lengte van 4,34 meter is hij zo’n 12 centimeter langer dan de Captur en 5 centimeter korter dan de Toyota. Het silhouet van de HR-V wijzigde aanzienlijk, want hij werd zo’n twee centimeter lager, terwijl hij toch een centimeter meer bodemspeling heeft gekregen ten opzichte van zijn voorganger. Andere opvallende designkenmerken zijn de sterkere aflopende daklijn achter, die er een soort coupé-verschijning van maakt. De grille die helemaal in de carrosseriekleur gespoten is, staat juist stoer rechtop.
© Honda
Goed doordacht
Aan boord vinden we, zoals we van Honda gewend zijn, veel functionaliteit. Net als de Jazz blijkt deze HR-V bovengemiddeld ruim in zijn klasse. Achterin zit je zeer ruim en zijn standaard de Magic Seats aanwezig, waarbij je zonder moeilijke hendels of knoppen de zittingen van de achterbank omhoogklapt, zodat je extra hoge voorwerpen op de vlakke wagenvloer kunt zetten. Dat kan allemaal doordat ook bij dit small car platform de tank centraal is geplaatst, dus min of meer onder de voorstoelen. De PCU oftewel de Power Control Unit, een unit ter grootte van een paar melkpakken, verhuisde van het bagageruim naar de motorruimte. Dat was wel nodig ook, want met 317 liter bagageruimte-inhoud scoort de HR-V in deze klasse iets onder het gemiddelde. Dat wil niet zeggen dat hij daar ernstig tekortschiet, de ruimte is voldoende en mooi rechthoekig. Bovendien ontstaat er een mooie vlakke laadvloer als je de achterbank platlegt. Het interieur is goed doordacht en zit vol handige vakjes, bruikbare bekerhouders, connectiviteit en comfort. De zitplaatsen zijn voldoende groot en zitten lekker, want ze zijn niet te hard en niet te zacht.
© Honda
Overzichtelijk aanbod
De standaarduitrusting van deze Honda, die een vanafprijs van 34.360 euro heeft, is behoorlijk compleet. Hij is niet de goedkoopste in zijn klasse, maar wel bovengemiddeld compleet. Honda doet niet aan lokkertjes met een lage prijs voor een kale auto en ook het vooral bij premium-fabrikanten zo populaire optiespel is aan het merk niet besteed. Het heeft een overzichtelijk aanbod van auto’s met een complete uitrusting: in het geval van de HR-V één motorisering en drie uitvoeringen. Daarvan zal de middelste Advance (meerprijs ten opzichte van basisuitvoering Elegance 2500 euro) naar verwachting het beste scoren. De top uitvoering Advance Style is 2,5 duizend euro duurder en kost dus net geen 40 mille. Standaard heeft elke HR-V keyless entry, maar ook een achteruitrijcamera. Verder zijn die opklapbare Magic Seats altijd aan boord, maar zijn ook stoelverwarming, adaptieve cruise control, Apple CarPlay, twee usb-poorten en led-verlichting allemaal standaard, naast de uitrusting die er sowieso op zit in deze klasse, waaronder automatische airco en elektrische bediening van nagenoeg alles. Ook voor het 18-inch lichtmetaal hoeft niet bijbetaald te worden.
© Honda
Aandrijving
Is dit dan het perfecte aanbod? Nee, ook deze Honda heeft een paar zaken die beter kunnen. Zo is de bouwkwaliteit van het hoogste niveau en zit het interieur net als de rest van de auto heel strak in elkaar, maar zijn er af en toe minder modieuze keuzes gemaakt. De toplaag van het dashboard glimt bijvoorbeeld wat en blijkt van harde kunststof gemaakt te zijn. Dat merk je overigens pas als je erop klopt, dus een echt minpunt kun je het niet noemen. Verder moet je vooral wennen aan die hybride-aandrijflijn, waarbij de 1.5 iVTEC-motor die volgens het Atkinson-principe werkt, vooral als generator dient. Pas als er meer kracht nodig is of hogere snelheden worden gereden, maakt de techniek een koppeling met één overbrenging tussen de voorwielen en de viercilinder. De elektromotoren worden in dat geval weer losgekoppeld, want, redeneert Honda, anders heb je wrijvingsverliezen. Andersom wordt de verbrandingsmotor losgekoppeld als die niet nodig is voor de aandrijving. En dat is vaak het geval, want meestal werkt hij dus als generator. De lineaire power van de elektromotoren heeft geen versnellingsbak nodig. Net als de Jazz heeft deze HR-V dus geen versnellingsbak of cvt. De transmissie via de elektromotor is traploos, dus ervaar je de aandrijflijn ook zo. De mate van gasgeven loopt niet altijd synchroon, als je meer dan gemiddeld gas geeft, wordt de motor wat luidruchtig. Niets nieuws en als je gewoon met de stroom in ons drukke, filerijke land meerijdt, heb je nergens last van. Onder deellast is dit zelfs een mooi stille auto, waarbij niet alleen de motorgeluiden op de achtergrond blijven, maar ook de rolgeluiden goed geïsoleerd zijn. Een ander positief punt is het comfort van de HR-V: anders dan veel concurrenten is de achteras niet te hard afgeveerd. Het onderstel van de cross-over heeft onder andere nieuwe, vloeistofgevulde wielophangingsbussen. Bovendien zijn de dempers en veren goed op elkaar afgestemd. Daardoor rolt hij wel iets meer rond zijn lengteas, maar zeker niet in hinderlijke mate. Een prima onderstelafstemmig dus. Tel daarbij op de zuinige aandrijflijn (we haalde heel makkelijk 1 op 20 ondanks snellere stukken), bovengemiddeld veel interieurruimte, veel functionaliteit en een complete uitrusting en we hebben er volgens ons een uitstekend aanbod bij in deze klasse.
Eindoordeel
Prima aanbod: uitstekende bouwkwaliteit, bovengemiddeld veel interruimte, functioneel met complete uitrusting. Zuinige aandrijflijn. Niet de goedkoopste, wel value for money.