Afrikaans instrumentarium Wereldpaviljoen Steyl uitgebreid met authentieke Ghanese xylofoon

Bert en Berna Haverkort bespelen de geschonken instrumenten © Wereldpaviljoen Steyl

Steyl -

Het Wereldpaviljoen in Steyl heeft zijn rijke Afrikaanse instrumentarium uitgebreid met een authentieke xylofoon uit Noord-Ghana.

Marcel van Lier

Het twee meter lange instrument is geschonken door Bert en Berna Haverkort-van der Plaats uit Rheden. Beiden hebben na hun studie aan de landbouwuniversiteit in Wageningen enkele jaren gewoond en gewerkt in Ghana. In 1991 kochten ze de xylofoon van de maker en bespeler van het instrument, dat in Ghana werd gebruikt als begeleiding van kerkliederen en bij begrafenissen. „We wilden het graag hebben vanwege de klank en omdat het zo’n prachtig kunstwerk is”, vertelt Berna, die zelf goed kan spelen op de xylofoon. „We zochten er een goede bestemming voor en kregen van muziekdocent Paul Nas uit Tilburg de tip om het te schenken aan het Ghana inleefatelier van het Wereldpaviljoen”.

Maandag arriveerde het instrument in Steyl, tegelijk met een aantal Ghanese trommen en djembé, twee authentieke stoelen, kleding en doeken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal