Kleurige WK-bal is volgens Adidas ‘de snelste ooit’

Print
Kleurige WK-bal is volgens Adidas ‘de snelste ooit’

De WK-bal Al Rihla.  Afbeelding: De Telegraaf

Doha -

De bal voor het WK in Qatar van eind dit jaar heeft de naam ‘Al Rihla’ gekregen, wat Arabisch is voor ‘de reis’. Een deel van de opbrengst van de verkoop van de WK-bal gaat naar een goed doel. Adidas maakt sinds 1970 voor ieder WK een nieuwe bal.

De ‘Al Rihla’, die is voorzien van de nodige felle kleuren, werd woensdag in het gastland gepresenteerd en begint aan een reis langs diverse steden in de wereld, waaronder Riyad, Mexico-Stad, New York, Berlijn, Londen en Parijs. Adidas zegt zich in die steden met projecten in te zetten voor het verbeteren van toegankelijkheid en gelijkheid in de sport. Zo wordt in Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië, een trainingsveld aangelegd voor een vrouwenteam.

Tests

Ajax, dat Adidas als kledingsponsor heeft, gaat in de voorbereiding op het nieuwe seizoen voor het eerst trainen met de WK-bal. Volgens het Duitse merk is uit tests in laboratoria, windtunnels en de buitenlucht gebleken dat dit de „snelste bal ooit” is, vanwege het materiaal dat ervoor is gebruikt en de manier waarop de bal is gemaakt.

Salaris

Adidas zegt 1 procent van de verkoop van de WK-bal af te staan aan Common Goal, een stichting die enkele jaren geleden is opgezet door de Spaanse voetballer Juan Mata. Common Goal financiert voetbalprojecten voor kinderen die het moeilijk hebben en zet zich in voor een „duurzame toekomst en gelijkheid voor iedereen”. De stichting vraagt profvoetballers en trainers om minimaal 1 procent van hun salaris daarvoor af te staan. Onder anderen Vivianne Miedema, Giorgio Chiellini, Andre Onana, Megan Rapinoe, Jürgen Klopp, Cyriel Dessers, Julian Nagelsmann en UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin hebben zich in de afgelopen jaren aangesloten bij Common Goal.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee