Burgemeester Heerlen teleurgesteld over nieuw uitstel van proef met legale wietteelt

Burgemeester Wever van Heerlen. 

Burgemeester Wever van Heerlen. © Bas Quadvlieg

Burgemeester Roel Wever van Heerlen is teleurgesteld over het nieuwe uitstel van de proef met legale wietteelt. Heerlen is een van de gemeenten die mee zouden doen, net als Maastricht.

RedactieBron: ANP

Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat de wietproef pas in het tweede kwartaal van 2023 van start kan gaan. Eerder werd nog uitgegaan van de tweede helft van dit jaar.

Burgemeester Wever hoopt dat er toch nog versnelling mogelijk is, laat hij weten. Hij wil graag dat de proef doorgaat.

Achter de oren

Andere betrokken burgemeesters delen de mening van Wever. „Het is duidelijk dat iedereen die de wietproef goed gezind is, teleurgesteld is”, liet burgemeester Paul Depla van Breda weten. Ook burgemeester Theo Weterings van Tilburg reageert somber. „Wederom vertraging - hoeveel kun je nóg vertragen”, laat hij via zijn woordvoerster weten. „We verwachten dat enkele Kamerleden zich nu toch wel achter de oren gaan krabben, zo van: wat gebeurt hier?”

Lees ook: Begin van proef met legaal gekweekte wiet opnieuw uitgesteld

Depla vindt dat er óf snel met de proef moet worden begonnen, óf gelijk moet worden doorgepakt met gewijzigde wetgeving, waarbij tot legalisering van de wietteelt wordt overgegaan. „Het duurt wel heel erg lang”, zei hij. „Er moet vaart worden gemaakt. Hoeveel tijd verliezen we nog? Misschien moeten we maar de definitieve stap naar legalisatie zetten en die proef overslaan. Steeds meer landen hebben inmiddels zat ervaring opgedaan met legale wietteelt.”

Lees ook: Burgemeester: ‘Haast maken met wietproef, twee coffeeshops in Heerlen blijft genoeg’

Voorraad

Volgens het ministerie kan de proef niet eerder van start, omdat kwantiteit, kwaliteit en diversiteit voldoende gewaarborgd moeten zijn om coffeeshops van genoeg voorraad te voorzien. Ook moeten nog enkele telers worden aangewezen. Volgens het ministerie duurt het selecteren van telers langer dan verwacht en hebben niet alle telers een geschikte locatie gevonden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee