Will Smith weigerde Oscaruitreiking te verlaten na oproep daartoe, Chris Rock krijgt staande ovatie

Print
Will Smith weigerde Oscaruitreiking te verlaten na oproep daartoe, Chris Rock krijgt staande ovatie

Afbeelding: ANP/AFP

Will Smith werd afgelopen weekend gevraagd de Oscaruitreiking te verlaten. Dat gebeurde naar aanleiding van de klap die hij uitdeelde aan komiek Chris Rock. De acteur weigerde dit, laat The Academy of Motion Picture Arts and Sciences woensdag weten. Er is een disciplinaire procedure gestart tegen Smith.

De organisatie erkent in een verklaring „dat het de situatie anders had kunnen aanpakken.” Met wat voor sancties de acteur rekening moet houden, is niet duidelijk. Hij wordt mogelijk geschorst of geroyeerd als lid, daar zal de Academy over stemmen. Meer wordt duidelijk tijdens de volgende bestuursvergadering op 18 april. Will Smith krijgt daaraan voorafgaand de mogelijkheid om schriftelijk te reageren.

Het gebeurt niet vaak dat iemand verwijderd wordt als lid van de Academy. In recente jaren overkwam het regisseur Roman Polanski en Hollywood-producer Harvey Weinstein na controversie om seksuele schandalen. Beide mannen verloren hun Oscar niet. Of Smith zijn Oscar voor Beste Acteur voor zijn rol in King Richard kwijtraakt, is niet duidelijk.

De organisatie zegt „overstuur en verontwaardigd” te zijn vanwege het incident. „De uitzending zondag van de 94e Oscars was bedoeld als een viering van de vele mensen in onze gemeenschap die het afgelopen jaar ongelooflijk werk hebben verricht. We zijn boos en verontwaardigd dat die momenten werden overschaduwd door het onaanvaardbare en ongewenste gedrag op het podium door een genomineerde.”

Smith bood via Instagram een dag na de klap zijn excuses aan. „Ik ging over de schreef en ik zat verkeerd”, schreef Smith. „Grappen over mijzelf horen bij het werk. Maar een grap over Jada’s (zijn echtgenote, red.) medische aandoening kon ik niet verdragen en ik reageerde emotioneel. Ik schaam me en mijn acties zijn niet representatief voor de man die ik wil zijn”, aldus de acteur.

Chris Rock

Chris Rock trad woensdag voor het eerst sinds de Oscaruitreiking van afgelopen zondag. De komiek kreeg in Boston een staande ovatie van de bezoekers van zijn comedyshow. Veel wilde hij echter niet kwijt over het incident.

Will Smith weigerde Oscaruitreiking te verlaten na oproep daartoe, Chris Rock krijgt staande ovatie
Bezoekers van de eerste show van Chris Rock na het incident tijdens de Oscars gaan het theater binnen in Boston.  Foto: ANP/AFP

Na afloop van het applaus grapte Rock: „En, hoe was jullie weekend?” Hij zei dat hij niet veel te zeggen heeft over het incident en dat hij voorafgaand aan de omstreden Oscaruitreiking „al een hele show had voorbereid.” De komiek voegde eraan toe dat hij de klap „nog altijd aan het verwerken is.” Op een later moment belooft hij erover te praten „en dan zal het zowel grappig als serieus zijn”, aldus Rock.

Lees ook: Een streaker, een valpartij en een verkeerde enveloppe: de Oscar-uitreiking was vaker opzienbarend

Een bezoeker van de show schreeuwde volgens Variety vanuit de zaal: „Fuck Will Smith”, maar Rock liet zich niet tot een reactie verleiden. „Ik ga wat grappen vertellen. Het is fijn om er even uit te zijn.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee