Laatste FVD-senator: ‘guur’ dat ik in mijn eentje over blijf

Print
Laatste FVD-senator: ‘guur’ dat ik in mijn eentje over blijf

Afbeelding: ANP / ANP

Johan Dessing, die na het vertrek van Theo Hiddema en fractievoorzitter Paul Frentrop het enige overgebleven Eerste Kamerlid is van Forum voor Democratie, baalt „dat het zo ver heeft moeten komen”, zegt hij in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

„We zijn natuurlijk begonnen als grootste oppositiefractie in de Eerste Kamer met 12 senatoren, en ik ben nu in mijn eentje over, dus dat is een wat gure constatering.”

Frentrop en Hiddema, oud-gedienden in de partij, kondigden woensdag aan hun FVD-lidmaatschap op te zeggen en uit de senaatsfractie te stappen. Aanleiding is het besluit van de Tweede Kamerfractie niet bij de speech van de Oekraïense president Volodomir Zelenski in de Tweede Kamer aanwezig te zijn. Dessing zegt zich juist wel te kunnen „vinden in het genuanceerde standpunt dat Forum daarover heeft gepubliceerd”.

Lees ook: Eerste Kamerlid Theo Hiddema weg bij FvD om niet bijwonen speech Zelenski

De twee oud-FVD’ers blijven wel in de Eerste Kamer zitten, en beloven samen te werken met Dessing, die nu in zijn eentje de Forum-fractie vormt. Volgens Dessing is het dan ook een afsplitsing zonder „moddergooien en rancune”. FVD kwam in 2019 met twaalf man in de Eerste Kamer, maar bijna iedereen vertrok na ruzie. De Fractie-Nanninga (7 zetels) en de Fractie-Otten (2 zetels) komen voort uit Forum.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee