Zelenski vraagt Nederland om meer wapens en strengere sancties tegen Rusland

Zelenski vraagt Nederland om meer wapens en strengere sancties tegen Rusland. © De Limburger

De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil dat Nederland een stad in Oekraïne uitkiest om na de oorlog te herbouwen. Ook roept hij het parlement op om luchtverdedigingswapens te leveren en strengere sancties tegen Rusland in te voeren, zoals een olie- en gasboycot. Dat zei hij in een toespraak voor de Tweede Kamer.

Redactie

De Kamer kreeg donderdagochtend – net als andere parlementen in de wereld – een op maat gesneden speech van Zelenski. ,,De Tweede Wereldoorlog mocht nooit meer gebeuren, maar alles herhaalt zich”, zei Zelenski via een videoverbinding. „De Tweede Wereldoorlog begon met de aanval op een paar landen, daarna kwamen de bommen op Rotterdam en Londen. De schaduw van Rotterdam hangt boven vele Europese steden.” Volgens Zelenski wordt de oorlog in Oekraïne ‘helaas routine’.

Lees ook: Reacties op toespraak Zelenski: Rutte begrijpt dat president Zelenski meer wil

MH17

Zelenski haalde de ramp met vlucht MH17 aan. Over het Russische geweld zei hij: ,,Jullie voelden dat toen de MH17 beschoten werd. Er is geen twijfel, dit is een onrechtvaardige oorlog. Dit valt niet te vergeven. In Den Haag, de stad van de tribunalen, weet men dat.” Hij wil dat Nederland een olie- en gasboycot tegen Rusland invoert. „Wees bereid de energie uit Rusland te stoppen”, zei Zelenski via een videoverbinding. „Dat is cruciaal om te voorkomen dat Rusland niet verder oorlog kan voeren in Europa.” Met de inkomsten uit olie en gas financiert Rusland de oorlog.

,,Waarom werd Nederland opgericht?”, zei Zelenski. „Vrijheid, democratie, verscheidenheid van religie. Zo begon de weg naar een verenigd Europa. Tolerantie en respect voor elkaar, dat is bereikt. Dat wordt nu aangevallen, dat moet nu weer verdedigd worden. Nu nog alleen in Oekraïne.” De president vroeg Nederland om een ‘stad te kiezen die je wilt herbouwen’. ,,Zodat we jullie steun echt voelen”, aldus Zelenski. De oproep om een getroffen stad te adopteren deed hij eerder ook al aan het Deense parlement.

Geen afstand

De speech begon een kwartier later dan gepland. „Het is een eer om u hier ons vandaag bij ons te hebben”, zei Kamervoorzitter Vera Bergkamp voorafgaand aan de speech tegen Zelenski, die was gekleed in zijn inmiddels bekende groene shirt. Hij zat aan een tafel met de Oekraïense vlag naast zich. „Op een moment als dit is er geen afstand tussen Kiev en Den Haag, tussen u en ons”, zei Bergkamp. Na afloop van de speech wilde PvdA-Kamerlid Attje Kuiken de Oekraïense president nog toespreken namens de Kamer, maar daar was geen tijd meer voor.

De Oekraïense oorlogspresident sprak eerder onder meer de volksvertegenwoordigingen van Duitsland, Canada, Israël en Polen toe. Nederland was als vijftiende land aan de beurt. Deze donderdag speecht hij ook voor Australië en België.

Hoewel het dus de zoveelste internationale speech van Zelenski was, kreeg ieder land tot nu toe een op maat gesneden toespraak. Nederland levert wapens aan het leger van Zelenski. Daarvoor bedankte hij de Tweede Kamer. Maar hij vroeg ook om méér steun. Hij wil meer wapens en strengere sancties. Ook wil hij dat Russische oorlogsmisdaden niet zonder gevolgen blijven. Bovendien dringt hij opnieuw aan op een EU-lidmaatschap voor Oekraïne. „Dat weet jij ook, Mark Rutte”, sprak Zelenski, die wist dat de premier meekeek. Na afloop van de speech kreeg Zelenski applaus van de Kamerleden, die daarvoor opstonden uit hun blauwe stoelen.

Baudet

FvD was de enige partij die afwezig was in de Kamer tijdens de speech van Zelenski. FvD-leider Baudet liet deze week weten dat hij het er niet mee eens is dat de Oekraïense president een toespraak mag houden in de Kamer. Volgens Baudet is het ‘naïef en zelfs absurd om Zelenski te zien als een halve heilige’. Het FvD-besluit was voor senatoren Theo Hiddema en Paul Frentrop reden om de partij te verlaten, zo maakten zij woensdag bekend.

Lees ook: Eerste Kamerlid Theo Hiddema weg bij FvD om niet bijwonen speech Zelenski

Het was de eerste keer dat een buitenlands staatshoofd de Tweede Kamer toesprak. Vorige maand werd een wijziging in het reglement van orde van de Kamer aangenomen waardoor zo’n toespraak mogelijk is. Premier Rutte en de ministers Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Ollongren (Defensie) zijn als gasten bij de speech aanwezig. Na afloop van de toespraak volgt een debat over de boodschap van Zelenski.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal