Baudet wordt niet vervolgd voor tweets waarin hij ongevaccineerden vergeleek met Joden

 

 © ANP / ANP

Tweede Kamerlid Thierry Baudet zal door het Openbaar Ministerie niet worden vervolgd voor tweets waarin hij ongevaccineerden vergeleek met Joden.

RedactieBron: ANP

De zaak is geseponeerd, omdat de uitlating in de visie van het OM in Amsterdam niet strafbaar is.

Op 14 november 2021 twitterde Baudet dat de situatie ten gevolge van de coronamaatregelen vergelijkbaar is met de jaren ’30 en ’40. Ook schreef hij dat ongevaccineerden ‘de nieuwe Joden’ zijn. ‘Wegkijkende uitsluiters’ zouden ‘de nieuwe nazi’s en NSB-ers’ zijn. Federatief Joods Nederland deed aangifte wegens belediging en haatzaaien.

Naar het oordeel van het OM is het doel van de vergelijking aandacht vragen voor de nadelige gevolgen van de coronamaatregelen. „De tweet is niet gericht op het bagatelliseren van de Holocaust, maar op het uitvergroten van het ongemak van de coronamaatregelen. Dit kan volgens het OM niet gekwalificeerd worden als een verregaande vorm van Holocaust-bagatellisering die haat of geweld dreigt aan te wakkeren”, liet het OM donderdag weten.

Kort geding

In december verloor Baudet een kort geding over de tweet. De voorzieningenrechter oordeelde dat Baudet binnen 48 uur alle uitspraken van sociale media moest verwijderen waarin hij de coronamaatregelen van het kabinet vergeleek met de Holocaust. „U heeft zich onnodig grievend uitgelaten jegens slachtoffers en nabestaanden van de Holocaust”, oordeelde de rechter destijds. „Het recht op de vrijheid van meningsuiting voor een volksvertegenwoordiger is niet onbegrensd.”

Lees ook: Tweede Kamer berispt Baudet om niet melden nevenfuncties

Het OM beoordeelde puur of de tweets strafbaar zijn: „Strafrechtelijk ingrijpen op de vrijheid van meningsuiting van een politicus is alleen gerechtvaardigd als uitlatingen verder gaan dan kwetsen, choqueren en verontrusten en ook aanzetten tot haat, geweld, discriminatie of onverdraagzaamheid. Daarvan is volgens het OM dus geen sprake.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee