Zuid-Limburgse molens sluiten aan bij wereldrecordpoging ‘molens draaien’

De Van Tienhovenmolen in Bemelen doet ook mee. © Harry Heuts

Maastricht -

Veertig Limburgse molens doen zaterdag 9 april mee aan een poging om het wereldrecord ‘molens draaien’ te verbreken. Ook meerdere molens in het zuidelijk deel van onze provincie dragen hun steentje bij.

Redactie

De recordpoging is een initiatief van het Gilde van Vrijwillige Molenaars, dat in 2022 vijftig jaar bestaat. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk Nederlandse molens gelijktijdig te laten draaien. Naar verluidt nemen in totaal ongeveer zeshonderd molens deel.

Open huis

„Iedereen is op deze dag welkom op de draaiende molens, waar molenaars bezoekers zullen rondleiden en uitleg geven over de werking van hun molen”, laat de organisatie weten.

Lees ook: Remblokken Van Tienhovenmolen in Wolfshuis afgesteld

Het Gilde van vrijwillige Molenaars werd in 1971 opgericht met de bedoeling het beroep van wind- en watermolenaar voor de toekomst veilig te stellen. De organisatie legt onder meer de focus op de opleiding van molenaars en functioneert daarnaast als belangenvereniging voor haar leden.

„Nu, vijftig jaar later, is het een vereniging met zesentwintighonderd leden, waarvan ongeveer vijftienhonderd gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden in opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Al deze leden zijn actief op één van de nog ongeveer twaalfhonderd in bedrijf zijnde historische molens in ons land.”

Lees ook: Nils (20) uit Simpelveld is dankzij unieke opleiding in Genhout de eerste gecertificeerde molenaarsknecht van Nederland

Deelnemende molens

De volgende wind- en watermolens in Zuid-Limburg doen mee: Van Tienhovenmolen Bemelen, Slakmolen Elsloo, Sint Hubertusmolen Genhout, Torenmolen Gronsveld, Bisschopsmolen Maastricht, molen van Hunnecum Nuth, Janssenmolen Oirsbeek, Standerdmolen Urmond, Frankenhofmolen Vaals, Wittemermolen Wittem.

Klik hier voor meer informatie over Limburgse molens.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal