LWV dringt aan op structurele oplossing voor thuiswerkende grenswerkers

 © Getty Images/iStockphoto

Roermond -

De Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) maakt zich al langere tijd grote zorgen over de fiscale en sociale wet- en regelgeving voor thuiswerkende grenswerkers na Covid-19. Naar schatting gaat het om 10.000 medewerkers uit België en Duitsland die in Nederland werken. De verwachting is dat veel van deze grenswerkers ook na Covid-19 gedeeltelijk zullen thuiswerken.

Redactie WijLImburg

De LWV is dan ook blij met de verlenging van de fiscale en sociale afspraken voor thuiswerkende grenswerkers, maar dringt wel aan op een structurele oplossing. Met België en Duitsland zijn afspraken gemaakt dat tijdens de coronapandemie thuiswerkende grenswerkers onder de fiscale en sociale wetgeving van het werkland blijven vallen.

Voor- en nadelen

De gemaakte afspraken zijn nu verlengd tot en met 30 juni 2022. Na de verlengingsperiode is het volgens de LWV echter noodzaak dat er een structurele oplossing komt. Immers, ook na de coronacrisis zal het thuiswerken gecontinueerd worden. Als men terugvalt in de bestaande wet- en regelgeving zal dit voor de thuiswerkende grensarbeiders en hun werkgevers een administratieve catastrofe worden. Er zullen dan voordelen en nadelen ontstaan voor de werkgever en zijn grenswerker. De Nederlandse werkgever moet zijn thuiswerkende grenswerker namelijk sociaal verzekeren in België of Duitsland en het loon voor een deel belasten in die landen. Voor de werknemers kan dit betekenen dat zij mogelijk geen recht meer hebben op aftrek van hypotheekrente en te maken krijgen met andere regelingen voor pensioen, ziektekosten of kinderbijslag.

Korte en lange termijn

Voor de korte termijn pleit de LWV voor het verlengen van de huidige tijdelijke afspraken totdat er een structurele oplossing is. Wat betreft de lange termijn pleit de LWV onder andere voor de continuering van de tijdens de coronacrisis toegepaste wet- en regelgeving. Met dien verstande dat de thuiswerknorm dan op 40 procent komt te liggen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal