Midden-Limburgse molens sluiten aan bij wereldrecordpoging ‘molens draaien’

De Hompesche molen in Stevensweert laat ook de wieken draaien. © Rob van Deurzen

Nederweert / Weert
Silke van Deelen

Veertig Limburgse molens doen zaterdag 9 april mee aan een poging om het wereldrecord ‘molens draaien’ te verbreken. Ook meerdere molens in het middelste deel van onze provincie dragen hun steentje bij.

De recordpoging is een initiatief van het Gilde van Vrijwillige Molenaars, dat in 2022 vijftig jaar bestaat. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk Nederlandse molens gelijktijdig te laten draaien. Naar verluidt nemen in totaal ongeveer zeshonderd molens deel.

Open huis

„Iedereen is op deze dag welkom op de draaiende molens, waar molenaars bezoekers zullen rondleiden en uitleg geven over de werking van hun molen”, laat de organisatie weten.

Lees ook: Weert wil bouw appartementen toestaan, ondanks gevolgen voor Wilhelmus Hubertusmolen

Het Gilde van vrijwillige Molenaars werd in 1971 opgericht met de bedoeling het beroep van wind- en watermolenaar voor de toekomst veilig te stellen. De organisatie legt onder meer de focus op de opleiding van molenaars en functioneert daarnaast als belangenvereniging voor haar leden.

„Nu, vijftig jaar later, is het een vereniging met zesentwintighonderd leden, waarvan ongeveer vijftienhonderd gediplomeerde molenaars, een groot aantal leden in opleiding, molengidsen, jeugdleden en donateurs. Al deze leden zijn actief op één van de nog ongeveer twaalfhonderd in bedrijf zijnde historische molens in ons land.”

Deelnemende molens

De volgende wind- en watermolens in Midden-Limburg doen mee: Auroramolen in Baexem, Sint Lindertmolen in Beegden, de Grauwe Beer in Beesel, Grathemsemolen in Grathem, Sint Antoniusmolen in Heythuysen, de Hoop in Horn, de Schouwsmolen in Ittervoort, Leonardusmolen in Maasbracht, Prins Bernhardmolen in Melick, de Friedesse molen in Neer, de Leumolen in Nunhem, Windlust in Roeven, Sint Joseph molen in Kreijel, De Korenbloem in Ospel, Windlust in Roeven, Molen van Verbeek in Sint Odiliënberg, Gitstappermolen in Vlodrop, Hompesche molen in Stevensweert, Sint Anna molen in Keent, Molen de Hoop in Swartbroek en de Sint Anna molen in Tungelroy.

Klik hier voor meer informatie over Limburgse molens.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal