Tennet steekt 700 miljoen in beter elektriciteitsnetwerk Limburg

Elektriciteitskabels worden onder de grond gelegd. © TenneT

Maasbracht -

Tennet gaat op vijf plekken in Limburg werken aan de uitbreiding van het hoogspanningsnetwerk. Dat is nodig om in de toekomst voldoende elektriciteit te kunnen leveren en terug te geven.

Monique Evers

„We gebruiken veel meer elektrische apparaten en het aantal elektrische auto’s neemt alleen maar toe. Tegelijkertijd moet de opgewekte stroom van zonnepanelen en windmolens weer teruggegeven kunnen worden aan het net”, zegt Marco Wolfs, projectmanager bij TenneT.

De oorlog in Rusland en Poetins dreigement om de gasleveringen stop te zetten, laat volgens TenneT maar weer eens zien hoe urgent en belangrijk een eigen goed werkend elektriciteitsnetwerk is.

Meterkast

De grootste klus is de totale vervanging van het hoogspanningsstation, naast de Clauscentrale, in Maasbracht. Dit door Wolfs „de meterkast van Limburg” genoemd station stamt uit 1967 en moet dringend gemoderniseerd worden. Zeer hoge voltages, 380 kV en 150 kV, worden hier omgezet in lagere voltages en verder verspreid door de provincie en naar Duitsland en België. In 2028 moet hier een compleet nieuw station staan waarvan de kabels voor een deel onder de grond komen te liggen.

Naast dit grote project gaat TenneT op nog vier andere plaatsen in Limburg aan de slag. Zo wordt er een nieuwe ondergrondse kabel getrokken tussen de hoogspanningsstations Born en Graetheide. Die moet ervoor zorgen dat bedrijventerrein Chemelot ook na 2024 voldoende elektriciteit heeft.

Zo’n zelfde kabel komt tussen de stations Graetheide en Lutterade. Dat heeft als voordeel dat in 2026 de bovengrondse verbindingsmasten tussen Born en Lutterade en tussen Lutterade en Urmond kunnen worden afgebroken.

Landgoed

Op dit moment wordt gewerkt aan de uitbreiding van het hoogspanningsstation in Boxmeer, een nieuwe ondergrondse kabel tussen Boxmeer en Haps. Ook worden enkele masten tussen Haps en Venray aangepast.

Voor volgend jaar staat in Bergen het zogenaamd Energielandgoed Wells Meer op het programma. Dit stuk grond komt vol te staan met zonnepanelen en windmolens. 20 procent van de energie die Limburg nodig heeft, wordt hier vanaf 2026 opgewekt. Dit ‘landgoed’ wordt verbonden met het hoogspanningsstation in Venray.

De aanpak van deze vijf projecten kost zo’n 700 miljoen euro. Een van de uitdagingen is het vinden van voldoende technici. TenneT wil die uit Zuid-Europa halen en behalve hbo’ers ook mbo’ers aantrekken en ter plekke opleiden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal