Limburg Startup Capital Fund heeft ruim 32 miljoen euro ter beschikking

 © Getty Images

Venlo -

Vanaf vrijdag 1 april is het mogelijk een aanvraag in te dienen voor het Limburg Startup Capital Fund (LSCF). Dit fonds, met een totaal vermogen van 32,65 miljoen euro, is bestemd voor start-ups en mkb’ers die met hun innovatie bijdragen aan de belangrijkste maatschappelijke transities voor de komende jaren: energie, circulariteit, gezondheid en digitalisering.

Redactie WijLimburg

Het fonds is mogelijk gemaakt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de provincie Limburg en regionale ontwikkelingsmaatschappij LIOF die tevens de uitvoering zal doen.

Innovatie en kennis

Limburg beschikt onder andere over een sterke innovatie- en kennisinfrastructuur met hogescholen,de Universiteit Maastricht en Brightlands-campussen. Hier kunnen start-ups onderzoek en ontwikkeling op tal van gebieden uitvoeren. Ook binnen het mkb wordt gewerkt aan slimme, duurzame en gezonde oplossingen voor morgen. Limburg is daarnaast nauw verbonden met de innovatieve euregio rond Hasselt, Luik en Aken.

Vroege fase financiering

Onderzoek en ontwikkeling kosten echter veel tijd en geld en er is financiering nodig om in deze vroege fase innovaties te toetsen en mogelijk te maken. Banken zijn terughoudend met het verstrekken van financiering vanwege het risicovolle karakter. Met de openstelling van het Limburg Startup Capital Fund (LSCF) is die vroege fase financiering nu beschikbaar voor ondernemers in Limburg. Gedeputeerde Stephan Satijn (Economie): „Op het gebied van kennis en kunde wordt in onze provincie al veel samengewerkt. Door LSCF ontstaan nu extra financieringsmogelijkheden voor mkb’ers om hun innovaties een stap verder te brengen.”

Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat: „De provincie Limburg en het ministerie willen ondernemers ondersteunen om hun ideeën en kansen nog meer te kunnen benutten. Met de vroege fase financiering bieden we hen de mogelijkheid om deze innovaties te ontwikkelen. We hopen de komende tijd jonge bedrijven tot groei en wasdom kunnen brengen.”

Maatschappelijke impact

Financiering is mogelijk als er sprake is van innovaties met maatschappelijke impact. Dat betekent dat het idee of de innovatie moet bijdragen aan een van de transities: energie, circulariteit, gezondheid of digitalisering. Deze transities zijn belangrijk en relevant voor Limburg; ze maken bedrijven concurrerend en duurzaam, de regio toekomstbestendig en zorgen voor het behoud en groei van de werkgelegenheid.

Tys van Elk, directeur LIOF verklaart: „Wij roepen innovatieve starters en mkb’ers op om zich bij ons te melden met hun idee of innovatie. Ook als je nog zoekende bent en hulp kunt gebruiken bij het vertalen van je idee naar een businessplan of het financieringsgereed maken van je businessplan. Buiten het bieden van financiering kunnen we ondernemers ook adviseren en met ons netwerk in contact brengen. We doen dat altijd met het oog op een slimmer, duurzamer en gezonder Limburg.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal