Jetten: laten ons niet chanteren door Poetin met gasleveringen

Rob Jetten. © ANP

Nederland en andere Europese landen zullen zich niet laten chanteren door de Russische president Vladimir Poetin, als die erop aandringt dat Russisch gas in de toekomst alleen betaald kan worden met Russische roebels. Dat zei minister Rob Jetten (Energie en Klimaat) vrijdag.

RedactieBron: ANP

Jetten benadrukte dat handelen met roebels geen optie is, gezien de sanctiepakketten die Europa heeft afgekondigd tegen Rusland. Daarnaast hebben Europese landen contracten met Rusland, waarin is afgesproken dat er met euro’s of dollars wordt betaald.

Lees ook: Poetin wil roebels voor gas

Ook benadrukte de bewindsman dat Nederland voldoende gas op voorraad heeft om de winter door te komen, ook als de gasleveranties uit Rusland snel zouden stoppen. „We willen natuurlijk sowieso zo snel mogelijk van het Russische gas af. Daarom nemen we heel veel maatregelen om die afhankelijkheid zo snel mogelijk af te bouwen. Het is belangrijk dat we ons niet laten chanteren als Europees blok.”

Poetin zei eerder deze week dat Russisch gas vanaf 1 april alleen nog met roebels betaald zou kunnen worden. Maar uit een decreet dat hij hierover ondertekende, bleek dat er toch een omweg zou blijven bestaan voor buitenlandse partijen om in euro’s te blijven betalen.

Het Russische gasbedrijf Gazprom zei vrijdag ook dat de gasleveringen gewoon doorgaan.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal