Startschot gegeven voor waterstof-initiatief van negen partijen in de euregio

 © ANP

Maastricht
Redactie

Een consortium van negen partners uit Nederlands en Belgisch Limburg en de regio’s Aken en Luik, gaat de ontwikkeling van schone waterstof stimuleren binnen met name het midden- en kleinbedrijf. Deze week vond de aftrap plaats in het provinciehuis in Maastricht.

Het is de bedoeling om daar waar dat zin heeft nieuwe waterstoftoepassingen te ontwikkelen op het gebied van bijvoorbeeld transport of industriële processen. De betrokken partijen stellen plannen en visies op, maar organiseren ook inspiratie- en demonstratiesessies.

Groene waterstof is essentieel voor de volgende fase van de energietransitie. Waterstof is een energiedrager en belangrijk voor periodes waarin de zon niet schijnt en het niet waait.

„Allereerst moeten we in kaart brengen waar de inzet van waterstof zinvol kan zijn en wie er baat en behoefte aan hebben. Tegelijkertijd gaan we inventariseren welke bedrijven een bijdrage (onderdelen, kennis) kunnen leveren. Door over de grens de samenwerking op te zoeken willen we een versnelling geven aan de opkomst van een waterstofeconomie. We willen focus houden en naar iets concreets toewerken”, aldus projectleider Davine Janssen.

Het zogeheten EMR H2 Booster-project wordt deels – met een half miljoen euro – gefinancierd door het Interreg Euregio Maas-Rijn-programma. Een deel van de partners ontvangt ook nog cofinanciering van lokale overheden. Het totale budget bedraagt zes miljoen euro.

De partners in het project in de drielandendriehoek zijn Stadt Aachen, LIOF, POM Limburg, Cluster Tweed, SPI, IHK Aachen, Universiteit Hasselt, Waterstof Coalitie Limburg en WaterstofNet, dat het project coördineert. Ook de Regio Parkstad participeert in het project, dat een looptijd kent van anderhalf jaar.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal