6500 ‘voetballen’ gedeponeerd voor hoofdkantoor FIFA als protest tegen WK in Qatar

Print
6500 ‘voetballen’ gedeponeerd voor hoofdkantoor FIFA als protest tegen WK in Qatar

Afbeelding: ANP / EPA

Mensenrechtenorganisaties hebben in samenwerking met de Duitse kunstenaar Volker-Johannes Trieb vrijdag 6500 zandzakken met de look en de vorm van een voetbal gedeponeerd voor het hoofdkantoor van de mondiale voetbalbond FIFA in Zürich. Dat doen zij als protest tegen de toewijzing van het WK aan Qatar. De ballen zijn bedrukt met de tekst ‘Het geweten van de wereld, je bent een schande’.

„Vele duizenden mensen stierven in Qatar bij het bouwen van stadions ten behoeve van het WK. Ze werden behandeld als slaven en stierven van hitte, uitputting of gebrek aan veiligheidsmaatregelen. Dat werd aanvaard door zowel de FIFA als de regering in Qatar”, aldus Trieb in een verklaring.

Volgens de Britse krant The Guardian zijn zo’n 6500 arbeiders om het leven gekomen bij de bouw van de stadions.

Vrijdag wordt in Doha de loting verricht voor het WK. Qatar wordt al jaren bekritiseerd vanwege de slechte werkomstandigheden van gastarbeiders.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee