Gevolgen van nachtvorst voor fruittelers nog niet duidelijk

 © De Limburger

RedactieBron: ANP

Voor fruittelers in sommige delen van het land zijn de gevolgen van de nachtvorst in de nacht van zaterdag op zondag nog niet duidelijk. Volgens Ron Mulders, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), zal in de komende dagen duidelijk worden of de vorst schade aan de oogst heeft veroorzaakt.

Veel fruittelers hebben volgens Mulders in de aanloop naar de nachtvorst voorbereidingen getroffen door te beregenen, een methode die voorkomt dat nachtvorst de bloesem van fruitbomen beschadigt. Bij de vorming van ijs komt warmte vrij, waardoor de temperatuur rond het vriespunt blijft. Beregening is echter niet overal mogelijk. Het gaat in ieder geval om een aantal percelen in Zuid-Limburg en Zeeland, maar mogelijk is ook op andere plekken in Nederland niet beregend.

Koude temperaturen kunnen zeer schadelijk zijn voor de vruchtvorming bij appel-, peren- en kersenbomen en zijn daardoor mogelijk funest voor de opbrengsten. Telers kunnen waar nodig ingrijpen door bijvoorbeeld beregening van de boomgaard of door vuurpotten aan te steken, zodat de temperatuur omhoog gaat. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de kersenbomen die niet tegen beregening kunnen. Verder worden soms windmolens ingezet om warme lucht door de bomenrijen te blazen, bijvoorbeeld in boomgaarden waar niet voldoende water beschikbaar is.

Afgelopen jaar veroorzaakte nachtvorst aanzienlijke schade. De oogst van bijvoorbeeld peren viel door het koude voorjaar in Europa krap een vijfde lager uit.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal