NS: zondagavond geen treinen meer

 © ANP / ANP

De NS verwacht dat het treinverkeer zondagavond niet hervat gaat worden. De prognose was eerder dat er tot 20.00 uur geen treinen zouden rijden door een technische storing, maar dat is nu bijgesteld. De reisadviezen in de NS Reisplanner zijn door de storing niet actueel.

Redactie

Alleen op trajecten van regionale vervoerders wordt gereden, al is de reisinformatie hier ook niet actueel. Er wordt nog altijd hard gewerkt aan een oplossing, zo meldt NS.

Als gevolg van de storing is het druk op onder meer Utrecht Centraal. Veel mensen wachten op de bankjes in de stationshal en er staan rijen voor de informatiebalies. De woordvoerder van de NS laat weten dat er inmiddels veel personeel is om de mensen van informatie te voorzien.

De NS adviseerde al eerder om de treinreis uit te stellen of een alternatief te zoeken als mensen al onderweg waren. Wie al bezig was met een reis, heeft in veel gevallen bij het eerstvolgende station de trein moeten verlaten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

IT-systeem

Een woordvoerder van de NS laat weten dat een essentieel IT-systeem eruit ligt. „Vanochtend was er al geen actuele reisinformatie in de NS-app te zien, maar op dit moment kampen we ook met een storing van het systeem dat medewerkers aan treinen koppelt. Normaliter wordt dat plannings-systeem continue geüpdatet, omdat dat nu niet werkt zijn we tot het moeilijke besluit gekomen in ieder geval tot 20.00 uur geen treinen in te zetten.” Later op de avond werd duidelijk dat de dienstregeling er de hele avond uit ligt.

Gestrande treinreizigers die een alternatief vervoer zoeken, klagen over bomvolle bussen en uren vertraging. De regionale bussen rijden wel, maar de NS kan geen extra bussen inzetten, omdat de storing landelijk is en het om zulke grote aantallen reizigers gaat die niet in een bus passen. In een trein kunnen veel meer mensen dan in een bus. „Dat is niet te doen”, zegt een woordvoerster van de NS.

De treinen en bussen van streekvervoerder Arriva rijden wel volgens de dienstregeling, maar de bussen zitten overvol waardoor er soms haltes moeten worden overgeslagen.

Hack

Er is geen aanleiding om te denken dat het gaat om een mogelijke hack van het systeem, kan de NS verder melden. Het besluit om te stoppen met rijden is er een „dat je liever niet neemt”, maar niet alleen was er geen actuele reisinformatie voor reizigers, ook waren er achter de schermen problemen. Zo was het door de storing lastig om personeel en treinen opnieuw in te delen als er bijvoorbeeld ergens vertraging zou ontstaan.

Lees ook: Met de trein naar Nederland en dan staat daar alles ineens stil: ‘Heel vroeg opgestaan om nergens te komen’

Volgens de Amsterdamse stadszender AT5 zijn er op station Amsterdam Centraal flink wat internationale reizigers gestrand die bijvoorbeeld vanaf Schiphol moeten vliegen. Op foto’s is te zien hoe er een lange rij voor de informatiebalie staat.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Automobilisten bieden via Twitter gestrande reizigers lift aan

Tal van automobilisten bieden zondag gestrande reizigers door de storing bij NS via Twitter en andere sociale media een lift aan. Via de hashtag #treinstoring komen aanbieders en wachtende reizigers met elkaar in contact.

„Rijden over 20 minuten van station #Amersfoort naar #Deventer en hebben drie plekken beschikbaar. Laat maar weten wie er mee wil rijden. #treinstoring #liftaangeboden #liftgezocht”, meldt onder meer Saskia@KidsErOpUit zondagavond.

En ook @JimVoorhorst wil zondagavond nog graag naar huis. „Rijdt er toevallig iemand van Amsterdam naar Zwolle rond 22.00 uur? Wij zouden graag meerijden met 2 personen.#ns#treinstoring.”

Ook het Kamerlid Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) bood na de stremming van de treinenloop haar hulp aan. „Nou, ik heb twee gestrande reizigers in auto. De ene zet ik af in Utrecht, de ander in Den Haag. Rond 17.00 uur ben ik bij Utrecht Centraal. Vanaf daar heb ik dus weer plek voor 2 naar Den Haag. Wil je mee? Laat even weten in de reply”, meldt ze op Twitter, inclusief een videofilmpje van haar passagiers.

Zo zijn er tal van posts die in de loop van de dag verschijnen, zoals deze van @DeboraDouma: „Blijf zelf een nachtje extra in het oosten, maar als iemand nog van omg.#Arnhem naar omg.#Heerlen moet - mijn broertje gaat over een uurtje rijden.#treinstoring#treinpoolen#carpoolen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal