Groep politici: nomineer Oekraïne en Zelenski voor Nobelprijs

President Volodimir Zelenski  © ANP / Zuma Press

Meer dan honderd (inter)nationale politici en voormalig bestuurders zoals premiers, ministers en Eurocommissarissen hebben een verzoek ingediend bij het Noorse Nobelcomité om de Oekraïense bevolking en president Volodimir Zelenski alsnog te nomineren voor de Nobelprijs voor de Vrede. Ze vragen het comité de nominatieprocedure, die 31 januari werd gesloten, daartoe te heropenen.

Redactie

In de brief schrijven onder anderen oud-ministers Ank Bijleveld, Ben Bot, Bert Koenders en Joris Voorhoeve, voormalig voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en de Belgische oud-premier Elio Di Rupo dat het opnieuw openstellen van de procedure gerechtvaardigd is „door de huidige ongekende situatie” in het land. Rusland viel op 24 februari buurland Oekraïne binnen, ruim na sluiting van de nominatieperiode.

Lees ook: Waarom klapt geheime dienst VS en Engeland zo vaak uit de school?

Volgens de ondertekenaars is „het onze democratische plicht om op te staan tegen autoritarisme en een volk te steunen dat vecht voor democratie en hun recht op zelfbestuur. Het fineer van de beschaving is flinterdun, wij zijn de bewakers ervan en we kunnen nooit rusten.”

De initiatiefnemer van het verzoek, de Nederlander Oliver van Loo, zegt dat het van essentieel belang is dat de wereld aan de Oekraïners laat weten dat zij en hun existentiële strijd voor democratie gezien worden: „Als de Nobelprijs ooit grote meerwaarde kan hebben voor de vrede in de wereld, dan is het op dit moment”.