Ondernemersorganisaties: ‘Versnel verduurzaming gebouwen met gericht beleid’

 © ANP

Sittard -

‘De klimaatcrisis en de huidige energiecrisis – met verdubbelde energieprijzen – maken het urgenter dan ooit dat we de gebouwde omgeving snel(ler) verduurzamen en meer energie besparen. Kom daarom met slim beleid dat aansluit bij de verschillende typen bedrijven en dat ondernemers helpt snel stappen te zetten in de praktijk.’

Redactie WijLimburg, Lieke Rijkx

Dat schrijven LWV/VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in de aanloop naar het debat over verduurzaming van gebouwen op 6 april. De ondernemersorganisaties doen in hun brief aan de Tweede Kamer voorstellen om de uitvoering van alle plannen te versnellen. Volgens LWV/VNO-NCW en MKB-Nederland loopt de verduurzaming van de gebouwde omgeving tegen uitvoeringsproblemen aan.

Het wreekt zich onder meer dat de wijkaanpak voor het gebiedsgericht verduurzamen van woningen en bedrijfspanden zeer traag loopt en kleine bedrijven daar niet automatisch in worden meegenomen. Ook zijn veel van de regionale en lokale plannen nog niet concreet genoeg, bijvoorbeeld waar het gaat om warmte en de nodige uitbreiding van elektriciteitsnetten. Verder is er nog geen aanpak voor bedrijfsgebouwen en zijn er grote tekorten aan vakmensen.

Volgens de ondernemersorganisaties moet er ‘een flinke schep bovenop’ om de transitie te versnellen. Zij bepleiten onder meer dat bedrijfspanden die qua energiegebruik lijken op woningen gebruik kunnen maken van de bestaande regeling voor het verduurzamen van gebouwen. Er is gericht beleid nodig dat aansluit bij de verschillende doelgroepen in het bedrijfsleven. Want een middelgroot kantoorpand is iets anders dan een kleine bakkerij.

Bedrijven als huishoudens

De ondernemersorganisaties stellen voor om kleine bedrijven met een vergelijkbaar energieverbruik als huishoudens standaard te laten meedoen met de regelingen voor huiseigenaren, zoals het Nationaal Isolatieprogramma. Bedrijven met een relatief laag energieverbruik, zoals ambachten of de maakindustrie, kunnen met gestandaardiseerde pakketten in afstemming met brancheorganisaties worden ondersteund bij de stappen om versneld te verduurzamen. Ondernemingen met een groter energieverbruik hebben vaak moeite met de financiering van verplichte energiebesparingsmaatregelen. Die zijn geholpen met borgstellingen (BMKB-Groen) en initiatieven als Bespaargarant, waarmee grote energiegebruikers balansneutraal kunnen financieren.

Reductiedoelen

LWV/VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen erop dat de CO2-reductiedoelen voor de gebouwde omgeving (kantoren, woningen, bedrijfspanden) in het coalitieakkoord flink zijn opgehoogd: van iets meer dan 3,4 megaton naar 10 megaton CO2. Bovenop de nationale plannen deed de Europese Commissie ook een pakket voorstellen om gebouwen te verduurzamen. Zo komt er een emissiehandelssysteem en moeten de 30 procent slechtst presenterende gebouwen in 2030 zijn gerenoveerd.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal