Laatste boer van Lützerath verkoopt grond aan RWE: winning van bruinkool mag beginnen

Print
Laatste boer van Lützerath verkoopt grond aan RWE: winning van bruinkool mag beginnen

Afbeelding: Getty Images

Lützerath / Münster -

De laatste boer heeft zijn verzet tegen bruinkoolwinning in Lützerath gestaakt.

Eckardt Heukamp uit het dorp dat hoort bij de plaats Erkelenz heeft zijn grond verkocht aan energiereus RWE. Dat melden Duitse media.

Lützerath, niet ver van de grens met Limburg, ligt in het bruinkoolgebied Garzweiler en staat al jaren op de nominatie om plaats te maken voor de bruinkoolwinning. Heukamp was de laatste grondeigenaar in het dorp en een van de laatste inwoners. Hij was jarenlang het gezicht van de strijd tegen RWE.

De bestuursrechter in Münster had vorige week gevonnist dat de bruinkoolwinning door RWE in Lützerath rechtmatig is. Eerder kwam de rechter in Aken tot dezelfde conclusie. In het coalitieakkoord van de nieuwe Duitse regering was afgesproken dat het besluit over het behouden van Lützerath aan de rechter is. Voor Heukamp is het tijd om de strijd te staken.

„Mijn thuis is geen speelbal voor rechtbanken en de politiek, die hun verantwoordelijkheid voor de bescherming van het klimaat niet willen nemen. Na tien jaar strijd tegen het winstbejag van RWE heb ik rust nodig”, zegt hij tegen de krant Aachener Zeitung. Hij moet zijn boerderij in september verlaten.

Tegenstanders van bruinkoolwinning hebben opgeroepen tot een actiedag in Lützerath. Die moet plaatsvinden op 23 april.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee