MKB-voorzitter Vonhof waarschuwt voor grote impact van de forse inflatie op bedrijven: ‘er gaan enorme klappen vallen’

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland. © Stefan Koopmans

Venlo -

,,Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf gaan hard geraakt worden door de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne.” Dat zegt voorzitter Jacco Vonhof van ondernemersvereniging MKB-Nederland. „Er gaan enorme klappen vallen in sommige branches.”

Peter Bruijns

Jacco Vonhof draaide er in het Venlose Van der Valkhotel als gastspreker tijdens het Lente-event van MKB-Limburg niet omheen: de gierende inflatie, de energieprijzen, de materiaaltekorten en andere onzekerheden als gevolg van de oorlog, gaan de komende maanden grote gevolgen hebben. ,,We gaan druk voelen op prijzen en leveringen. We moeten ons instellen op stagflatie (een vastlopende economie en stijgende prijzen, red.) en op een kopersstaking.”

Keihard

Volgens Vonhof zullen de ondernemers van MKB-Limburg elkaar de komende tijd vast moeten houden omdat ze elkaar ‘keihard’ nodig zullen hebben. ,,Er gaan enorme klappen vallen in sommige branches. Maar we moeten naar buiten toe niet alleen negativiteit uitstralen.” Wat dat betreft heeft MKB-Limburg volgens Vonhof een goede nieuwe voorzitter in de persoon van voormalig CDA-Kamerlid Martijn Van Helvert.

Ondernemer

MKB-Limburg-voorzitter Martijn van Helvert © Stefan Koopmans

De altijd blijmoedige Van Helvert was al een half jaar geleden - in november - door de ledenraad aanvaard als voorzitter, maar door de coronamaatregelen en andere verplichtingen, was het tot nu toe niet tot een fysieke overdracht gekomen. Van Helvert is geen volbloed ondernemer, maar heeft wel een eigen bedrijf, Van Helvert Dutch Consultancy BV. Hij volgt Monique Princen op, die zes jaar de voorzittershamer heeft gehanteerd.

Sollicitatie

Volgens Van Helvert was het veel moeilijker om voorzitter van de Limburgse ondernemersclub te worden, dan Kamerlid. ,,Ik heb nog nooit zo’n zware sollicitatieprocedure meegemaakt.” De nieuwe voorman streeft ernaar MKB-Limburg groter te maken, dan de 800 ondernemers die zich nu aan het lobbynetwerk hebben verbonden. ,,MKB-Limburg moet een community worden voor 120.000 ondernemers in Limburg. Dat beleid gaan we neerzetten. Daar heb ik veel zin in.”