Nederlandse uitvinders vragen weer meer octrooien aan

Laborante aan het werk in een medisch laboratorium. © ANP

Sittard -

Nederland bevond zich in 2021 weer in het rijtje van Europese landen dat de meeste patenten aanvroeg bij het Europese Octrooi Bureau (EOB). Van de Europese aanvragers nam ons land met 6581 aanvragen een vierde plek in, achter Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Wereldwijd wisten Nederlandse uitvinders een achtste plek te veroveren.

Wouter van Bergen

Philips werpt zich opnieuw op als Nederlands grootste innovatiemachine, met 1311 aanvragen over het afgelopen jaar. De meeste daarvan hadden betrekkingen op vindingen in het domein van de medische technologie, waarin het bedrijf zich in 2021 zelfs wereldwijd de ijverigste aanvrager toonde. Van alle disciplines is medische technologie na digitale communicatie het onderzoeksveld waarvoor vorig jaar de meeste octrooien werden aangevraagd bij het EOB.

Behalve vliegtuigbouwer Airbus, die aan de plek van zijn hoofdkantoor een Nederlandse registratie dankt, heeft de volledige Nederlandse top vijf een Philipsverleden. Dat leidt ertoe dat Eindhoven, de oude thuisbasis van de voormalige lampenfabriek, na Parijs en München de derde Europese stad is van waaruit de meeste patentenaanvragen werden gedaan.

Volgens EOB-expert Victor Veefkind hebben met name bedrijven uit Scandinavië en de Benelux sterk gepresteerd, met de sterkste Nederlandse groei sinds 2015. „Nederland groeide met 3,1 procent nadat het aantal octrooiaanvragen in 2020 met 0,6 procent was gedaald”, zegt hij. Het gemiddelde voor de Europese landen bedroeg vorig jaar 2,6 procent.

 © ANP / Flip Franssen

Huawei de grootste

Voorbeelden kan Veefkind niet geven, aangezien octrooiaanvragen de eerste anderhalf jaar nadat ze zijn ingediend geheim zijn. Het hele proces duurt een jaar of drie.

Het land waar de meeste aanvragen voor Europese patentbescherming vandaan kwamen, was net als in alle voorgaande jaren de Verenigde Staten dat hier 5 procent meer octrooiaanvragen indiende dan in 2020.

De brandende ambitie van China blijkt uit de stijging met 24 procent in het aantal aanvragen, waarmee het land de vierde plek bereikt. Europa verliest met een groei van 2,8 procent ten opzichte van andere delen van de wereld duidelijk terrein.

Onder de bedrijven wordt de laatste jaren stuivertje gewisseld tussen Samsung en Huawei, waarbij dit jaar de Chinese telecomfabrikant de bovenliggende partij was met 3544 patenten tegen 3439 voor de Koreanen. Philips was achtste wereldwijd en derde van de Europese bedrijven achter Siemens en Ericsson.

Airbus is niet de enige speler in de lijst met een Nederlands shirtje terwijl de uitvindingen in laboratoria elders worden gedaan. Zo staat in de Nederlandse toptien ook autobouwer Stellantis, het bedrijf achter onder andere Peugeot, Fiat, Opel en Citroën, dat zijn kantoor om fiscale redenen hier heeft gevestigd. Veefkind: „Maar Unilever staat er dan weer niet bij, omdat het hoofdkantoor in Verenigd Koninkrijk staat, terwijl het met zijn ruim 500 patentaanvragen eigenlijk net onder Airbus zou komen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal