Kermisexploitant Vale krijgt een boete van 15.000 euro en een taakstraf na ongeluk met Deca Dance

Print
Kermisexploitant Vale krijgt een boete van 15.000 euro en een taakstraf na ongeluk met Deca Dance

De Deca Dance in Venlo in 2013.  Afbeelding: Jurgen Mols

‘s-Hertogenbosch -

Kermisexploitant Frank Vale, die ook kermissen in Venlo en Blerick organiseert, heeft een boete van 15.000 euro en een taakstraf van 120 uur opgelegd gekregen. Door een ongeluk met een attractie in 2019 in Wijchen raakten een man en zijn zoontje zwaargewond.

De rechtbank Brabant-Oost deed dinsdag uitspraak in het gerechtsgebouw in s-Hertogenbosch.

In september 2019 brak op een kermis in Wijchen bij Nijmegen een gondel door de vloer van de attractie Deca Dance. Een toen 38-jarige man raakte zwaargewond aan beide benen, zijn zoontje van acht brak zijn pols. Uit onderzoek bleek dat de attractie kapotging door oude scheuren in het metaal. Deze waren eerder slecht opgeknapt met matig laswerk.

Lees ook: 25.000 euro boete en werkstraf geëist tegen exploitant van kermissen in Venlo na ongeluk met zijn attractie in Wijchen

Verplichtingen

De rechtbank oordeelt dat het ongeluk is gebeurd omdat exploitatiebedrijf Vale, eigenaar van de Deca Dance, zijn verplichtingen niet naleefde. Het bedrijf uit Bergen op Zoom heeft niet gecontroleerd of de lasser die het onderhoud pleegde wel kundig was, concludeert de rechter. Daarbij werd het laswerk niet gemeld en wist de keurmeester van niets. De attractie werd vijf maanden voor het ongeluk nog goedgekeurd.

Spijt

De rechtbank heeft in de uitspraak meegewogen dat er oprechte spijt is betuigd namens de kermisexploitant en dat er contact is gehouden met het slachtoffer en zijn gezin.

Eigenaar Frank Vale krijgt door de rechtbank een werkstraf van 120 uur, waarvan 60 voorwaardelijk opgelegd. De boete van 15.000 euro, waarvan 7.500 euro voorwaardelijk, komt voor de rekening van het bedrijf zelf.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee