Heijnen praat dinsdagmiddag met NS over treinproblemen van zondag

Staatssecretaris Vivianne Heijnen bij de Haagse Hofvijver. 

Staatssecretaris Vivianne Heijnen bij de Haagse Hofvijver. © Dingena Mol

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) praat dinsdagmiddag met de Nederlandse Spoorwegen over de problemen op het spoor van afgelopen zondag. Zij wil van de NS-directie weten hoe kan worden voorkomen dat het treinverkeer nog eens een dag lang volledig uitvalt.

RedactieBron: ANP

NS-topvrouw Marjan Rintel zal bij het gesprek aanwezig zijn, zei Heijnen tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Lees ook: Frustratie op Limburgse stations vanwege storing NS: ‘Zou Poetin erachter zitten? Het is toch bizar dat zoiets kán?’

De NS legde zondag al het treinverkeer stil omdat het planningsysteem voor materieel en personeel niet werkte. Ook het back-upsysteem deed het niet, meldde zij maandag aan de Tweede Kamer. Dat de vervoerder geen bussen regelde en reizigers weinig informatie gaf, vindt de staatssecretaris „echt onder de maat”.

Compensatie

Reizigers die last hadden van de storing, worden volgens Rintel „ruimhartig gecompenseerd”. Hoe die compensatie eruit gaat zien, wil Heijnen graag dinsdagmiddag horen. Ook wil ze uitleg waarom het treinverkeer volledig werd stilgelegd, in plaats van dat op sommige trajecten de treinen nog wel konden doorrijden.

Lees ook: NS: zondagavond geen treinen meer

Volgens de staatssecretaris is er geen reden om aan te nemen dat de storing het gevolg is van een Russische hack.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee