KidzBase maakt zich al tien jaar sterk voor kinderen in de ‘vierde wereld’, maar zou het liefste overbodig zijn
Chris in het centrum van Venlo. — © Lé Giesen
Tien jaar lang geeft KidzBase extraatjes aan uit huis geplaatste kinderen in Noord- en Midden-Limburg. „We steunen met producten en diensten die eigenlijk standaard zijn in een kinderleven .”
‘We kennen allemaal het begrip derde wereld. Nou, wij werken in de vierde wereld. Helaas is die wereld voor velen onzichtbaar.’
Toen Charlotte Frankort uit Velden zich aan het oriënteren was hoe de wereld van uit huis geplaatste kinderen eruitziet, bleef deze uitspraak van een van de medewerkers van een zorginstelling haar heel lang bij. „Het maakte diepe indruk”, zegt ze.
In de regio Noord- en Midden-Limburg zijn er zo’n 175 kinderen die de warmte en geborgenheid van hun eigen gezin moeten missen. Ze wonen in een gezinshuis of woongroep, na uithuisplaatsing wegens een verstoorde thuissituatie. Kinderen hebben veel meegemaakt, zegt Charlotte. Ze zijn bijvoorbeeld slachtoffer van misbruik, drugsrunners, huiselijk geweld, of verslavingsproblematieken van hun ouders. „De kinderen dragen een zware rugzak met zich mee. Ze kampen met hechtingsstoornissen, vertrouwensproblemen en een vertekend zelfbeeld. Ze voelen zich eenzaam en ongezien.”
‘Ik ben zo blij dat ik een elektrische fiets heb gekregen’
Stephanie (links) en Chantal. — © Lé Giesen
Stephanie (19) en Chantal (17) zijn zusjes en zolang hun herinnering teruggaat, wonen ze bij Hilde van den Heuvel in America. Zij besloot jaren geleden dat in haar gezin, met twee eigen kinderen, nog plek was voor kinderen die door omstandigheden niet thuis konden wonen.
Fiets
Toen Stephanie vier was en Chantal twee, kwamen ze vanuit Veghel naar America. „Papa en mama konden niet goed voor ons zorgen”, weet Stephanie. Maar nu zien ze hun ouders vaak en dat is fijn. Inmiddels hebben ze een bonuszusje: toen een van de kinderen van Hilde het huis uit ging, kwam er plek voor Jennifer (10).
Het is fijn in het gezin, maar er is niet altijd geld om alles wat opgroeiende meiden nodig hebben, te kunnen betalen. Dan kan Hilde een beroep doen op KidzBase. Zo kreeg het gezin al kerstpakketten, een dagje Toverland en af en toe schoenen of kleding. „Maar nu heb ik zelfs een elektrische fiets gekregen”, jubelt Stephanie. „Ik werk sinds kort bij de NLW en dan moet ik naar Horst of Venray. Daar kan ik nu helemaal zelf naar toe. En als ik wil, kan ik nu ook zelf naar vriendinnen fietsen.”
Maatwerk
Een stukje maatwerk van KidzBase. Een elektrische fiets is daar namelijk een uitzondering, maar in verband met de aandoening die Jessica heeft, was een standaard fiets geen optie. Gezinsmoeder Hilde vertelt dat de fiets voor Stephanie heel belangrijk is. „Ze heeft het VCF-syndroom, en dat gaat gepaard met verstoorde spierspanning. Deze elektrische fiets is echt een overwinning voor haar zelfstandigheid.”
Chantal vertelt hoe blij ze was met een drone die ze via KidzBase kreeg met Sinterklaas. „Helaas doet-ie het nu niet meer. Maar wat een gaaf ding was dat.”
Chantal heeft wegens het jubileum een vurige wens ingediend bij KidzBase: ze zou graag de piano bespelen in de hal van het ziekenhuis. Stephanie wil graag een dagje een 45 kilometerauto besturen.
Afhankelijk
Om voor die kinderen iets extra’s te kunnen doen, richtten Charlotte en haar vader Martin Frankort tien jaar geleden KidzBase op. Kinderen die uit huis zijn geplaatst kunnen niet op hun ouders terugvallen en zijn vrijwel volledig afhankelijk van de budgetten van de overheid. Om hen toch alle basisbehoeften te kunnen geven, of mee te kunnen laten doen aan activiteiten, is de organisatie opgericht. „We steunen hen met producten en diensten die eigenlijk standaard zijn in een kinderleven en die nodig zijn om mee te kunnen draaien in de Nederlandse maatschappij”, zegt Charlotte. „Passende kleding, schoenen, toiletartikelen, een rugzak om naar school te gaan, een fiets, zwemlessen.”
KidzBase zamelt geld, goederen en diensten in. Gezinshuizen of instellingen kunnen kinderen aanmelden. De hulp van KidzBase is keihard nodig, zegt Jessica Macciomei, medewerkster van KidzBase. „De kinderen hebben vaak vooral zwarte herinneringen. Het is hard nodig dat er mooie momenten voor in de plaats komen. Vrijwel alle KidzBase-kinderen hebben nooit eigen spullen gehad, ze zijn altijd afhankelijk van wat ze krijgen. Dat ze zelf eens zelf iets kunnen uitzoeken wat zij mooi vinden doet zoveel voor hun eigenwaarde en zelfvertrouwen.”
Liefst overbodig
Dit jaar wordt het tienjarig bestaan gevierd. Charlotte: „Maar we hebben niet het gevoel dat er iets te vieren valt, want wat je echt wil, is overbodig zijn. Helaas zullen we dat voorlopig nog niet zijn.”
‘Als ik die kleding zelf had moeten betalen... dat was echt niet gelukt’
Chris. — © Lé Giesen
Binnenkort wordt hij achttien en dan gaat Chris op zichzelf wonen. Na vijf jaar gewoond te hebben bij PGZ in Tungelroy is hij daar aan toe, vertelt hij. „Daar woon ik in een groep van tien of elf jongeren. Ik heb het heel erg naar mijn zin, maar kijk ook uit naar deze nieuwe stap.”
Opleiding
Chris kon niet meer bij zijn ouders wonen omdat de conflicten in de nieuwe gezinssituatie waarin hij terechtkwam na de scheiding van zijn ouders, te hoog opliepen. Hij volgt nu een mbo-opleiding in Weert voor een baan in de retail. „Ik zit nu in het eerste jaar. Ik zou heel graag verkoopmedewerker worden, het liefst in een supermarkt. Ik hoop dat dat lukt.”
Afgelopen zaterdag mocht hij, net als honderd andere jongeren, via KidzBase een dagje shoppen met zijn begeleidster. Chris mocht in het centrum van Venlo voor tweehonderd euro aan kleding en 75 euro aan schoenen uitzoeken. Daar heeft hij naar uitgekeken.
Dankbaar
„Ik ben ze daar zo dankbaar voor. Als ik dat allemaal zelf had moeten betalen... dat was echt niet gelukt. Ik vind het heel belangrijk om goed gekleed te gaan, maar met mijn maat is dat soms best een uitdaging. Maar het is gelukt!”
Hij heeft niet het hele budget opgemaakt. „Wat over is, geven we terug, dat ga ik niet uitgeven aan iets dat ik niet echt nodig heb, want er zijn nog genoeg anderen die dingen nodig hebben.”
Hij is nu op zoek naar spullen voor zijn nieuwe woonplek, in Veldhoven, waar hij begeleid gaat wonen. Mogelijk kan KidzBase daar ook nog in bijspringen. Eerder was hij al eens bij Toverland, ook via KidzBase geregeld.
Extra wensen
Omdat KidzBase tien jaar bestaat, worden er dit jaar extra wensen vervuld. Ook Chris heeft er een ingediend. „Ik zou graag met de hele woongroep met begeleiders erbij bij een wokrestaurant gaan eten. Nog één keer samen zijn voordat ik op eigen benen ga staan.”