Kamer stemt opnieuw in met wijzigingen grondwet

 

 © ANP / ANP

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een aantal wijzigingen van de grondwet. Daarmee wordt onder meer het recht op een eerlijk proces in de grondwet vastgelegd. Ook wordt het briefgeheim gemoderniseerd, zodat het ook van toepassing is op digitale communicatie zoals e-mail.

RedactieBron: ANP

Het recht op „een eerlijk proces voor een onafhankelijke en onpartijdige rechter” was volgens veel partijen belangrijk, gezien de ervaringen van het schandaal met de kindertoeslagen. Ouders kwamen op zwarte lijsten van de Belastingdienst terecht zonder dat zij zich tegen de veelal onterechte verdenkingen konden verweren.

Naast het nieuwe briefgeheim en het recht op een eerlijk proces komt er ook een passage in de grondwet die de grondrechten van Nederlanders en de democratische rechtstaat waarborgt.

Het is de grootste herziening van de grondwet sinds 1983. De Tweede en Eerste Kamer hebben eerder al met de wijzigingen ingestemd, maar om de grondwet aan te passen moeten beide Kamers vervolgens nóg een keer instemmen, met een tweederdemeerderheid.

Dat heeft de Tweede Kamer nu gedaan. De Eerste Kamer moet nog met de wijzigingen instemmen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee