Veertien jachten van Russische eigenaren mogen Nederland niet uit

Op meerdere plekken in de wereld zijn superjachten van rijke Russen aan de ketting gelegd. © REUTERS

Twaalf zogenoemde superjachten die bij Nederlandse werven worden gebouwd liggen momenteel aan de ketting.

Redactie

Ze mogen voorlopig niet geleverd worden vanwege de sancties tegen Rusland. Ook twee jachten die voor onderhoud in Nederland liggen, staan onder verscherpt toezicht. Dat schrijft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om jachten voor zogenoemde Russische UBO’s, ultimate benificial owners. Dat zijn mensen die de uiteindelijke zeggenschap hebben over bijvoorbeeld een bedrijf, dat de boten bezit. De UBO’s achter de jachten staan niet op de Europese sanctielijsten, maar vanwege alle sancties tegen Rusland mogen de boten niet worden geleverd. „De eigendomsstructuren van deze jachten wordt onderzocht”, schrijft de minister.

Naar de twee jachten die in onderhoud zijn wordt ook nader onderzoek gedaan. „ Van een van deze jachten wordt de relatie met een op de Europese sanctielijsten genoemde persoon onderzocht”, aldus Hoekstra.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal