Rivian, mogelijke klant van VDL Nedcar, houdt vast aan productieverwachting

Productielijn van Rivian in Normal, Illinois. 

De Amerikaanse maker van elektrische voertuigen Rivian houdt ondanks leveringsproblemen en uitdagingen door corona vast aan zijn plannen om dit jaar 25.000 pick-ups, SUV’s en bestelbusjes te produceren.

RedactieBron: ANP

In de eerste drie maanden van het jaar waren dat er 2553 en leverde het bedrijf 1227 voertuigen af aan klanten. Rivian voert gesprekken met VDL Nedcar om ook hier voertuigen te gaan produceren.

Lees ook: VDL Nedcar-deal met Rivian ‘heeft meer tijd nodig’; toekomst nog in nevelen gehuld

Rivian maakte eerder dit jaar al bekend dat de oorlog in Oekraïne voor meer problemen met de levering van onderdelen en materialen zorgt. Het bedrijf schroefde daardoor ook de prijzen voor zijn voertuigen op. Voor mensen die soms al jaren geleden een auto hadden gereserveerd maakte Rivian in eerste instantie geen uitzondering, maar dat leverde een golf aan annuleringen op. Daarop maakte het Californische bedrijf voor die groep klanten alsnog een draai.

Helft capaciteit

In een fabriek in de Amerikaanse staat Illinois produceerde Rivian sinds afgelopen september nu ongeveer 3600 auto’s. De geplande productie van 25.000 voertuigen dit jaar is de helft van de maximale capaciteit, en is het gevolg van leveringsproblemen.

Rivian heeft twee consumentenmodellen, de R1T pick-up en de R1S SUV, die veel op elkaar lijken. Daarnaast heeft het een elektrische bestelbus waarvan het bedrijf er duizenden aan investeerder Amazon gaat leveren. Ongeveer 10.000 van de 25.000 voertuigen die het wil bouwen zijn bestelbussen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal