KvK verwacht toename faillissementen, 220.000 ondernemers staan voor de vraag: stoppen of doorgaan?

Print
KvK verwacht toename faillissementen, 220.000 ondernemers staan voor de vraag: stoppen of doorgaan?

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Sittard -

De komende maanden stoppen meer ondernemingen en gaan meer ondernemingen in ons land failliet dan in de afgelopen periode. Dit stelt Hans Klein Swormink, programmamanager ‘Zwaar Weer’ bij de Kamer van Koophandel op basis van een onderzoek.

Klein Swormink: „Na de coronacrisis moeten ondernemers omzet realiseren om verliezen of schulden te compenseren. De grote vraag is nu: zijn ze in staat om een omzetniveau te halen waarmee ze ook in de toekomst levensvatbaar zijn én waarmee ze hun opgebouwde schulden kunnen aflossen? Voor een deel zal dat antwoord ontkennend zijn.”

Onderzoek

De Kamer van Koophandel deed van 22 februari tot 2 maart onderzoek onder 1135 ondernemers, een representatieve steekproef. Daaruit blijkt dat het veel ondernemers goed gaat, maar dat er ook een groep is die het heel moeilijk heeft. Op dit moment zegt 14 procent van de ondernemers in Nederland dat het bedrijf er slecht voorstaat. Het rapportcijfer is bij hen een vijf of lager. Daarvan is 10 procent bijna failliet of aan het overleven. Klein Swormink: „Op dit moment zijn er ongeveer 220.000 ondernemers die het echt moeilijk hebben. Zij staan voor de vraag: stoppen of doorgaan? En in beide gevallen: hoe dan?”

Schulden

Volgens het onderzoek heeft 13 procent van de ondernemers op dit moment schulden of betaalachterstanden, vooral bij de Belastingdienst (55 procent), bij toeleveranciers (25 procent) en bij banken (22 procent). Ondernemers kijken soms de andere kant op. Klein Swormink adviseert: „Hoe moeilijk ook: maak nu je coronabalans op, zie de situatie onder ogen, duik niet weg. Pak nú aan in het belang van je eigen toekomst.”

Emotionele invloed

Ook emotioneel heeft de coronaperiode nog steeds invloed. Ruim een kwart van de ondernemers geeft aan het gevoel te hebben er alleen voor te staan met het bedrijf. De situatie van de onderneming heeft bij 13 procent ook impact op het privéleven of leidt tot stress en zorgen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee