Bedrijven Limburg doen niets of te weinig aan verplichte energiebesparing; aantal controles wordt opgevoerd

Print
Bedrijven Limburg doen niets of te weinig aan verplichte energiebesparing; aantal controles wordt opgevoerd

Ministers Rob Jetten (Klimaat en Energie) en Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) bij de aftrap van een campagne over energiebesparing.   Afbeelding: ANP

Maastricht / Roermond -

De Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD’s) gaan het aantal controles flink opvoeren bij bedrijven met een hoog energiegebruik. Uit bezoeken de voorbije jaren blijkt dat in Limburg Noord 95 procent niets of niet alles op orde heeft qua verplichte energiebesparing. In Zuid-Limburg ontbreken cijfers, maar zijn de zaken ook niet op orde.

Het percentage van 95 procent meldt de RUD Limburg Noord (RUDLN). Die regio telt naar schatting 5100 informatieplichtige bedrijven. „Er zijn bedrijven die echt vooroplopen op het gebied van verduurzaming,” aldus RUDLN-directeur Karel Joosten. „Maar er zijn er ook die niet of amper begonnen zijn. Dit komt door gebrek aan kennis over verduurzaming en energiebesparing, deels omdat ze niet weten waar ze moeten beginnen of omdat de financiële middelen ontbreken. Een bedrijf dat nog niets heeft gedaan kan gemiddeld minimaal 15 procent besparen op energie.”

Lees ook: Verplichte energiebesparing bedrijven vaak een farce door slap toezicht

Milieuregels

Bedrijven en instellingen die jaarlijks meer dan 50.000 kilowattuur aan elektriciteit of meer dan 25.000 kuub gas verbruiken zijn verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen. Het gaat om duurzame investeringen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Dit staat al in de Milieuregels sinds 1993. Daarnaast moeten deze bedrijven met ingang van 1 juli 2019 eens per vier jaar rapporteren naar het ministerie van EZK over de voortgang van deze maatregelen (informatieplicht).

Slechts bij vijf procent van de bedrijven is alles op orde. „Tot nu toe zijn de energiecontroles voornamelijk stimulerend en adviserend ingestoken. In de toekomst wordt bestuurlijke handhaving middels dwangsombesluiten, niet uitgesloten”, aldus Joosten.

Energiescan

Een bedrijf kan beginnen een energieadviseur te vragen een energiescan uit te voeren. Hieruit volgt een lijst met energiemaatregelen. De adviseur kan tevens adviseren over subsidies of financiële regelingen. Medewerkers van de RUD’s komen nog vaak ondernemers tegen die geen weet hebben van de verplichte energiebesparing of informatieplicht.

Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg wordt het toezicht overgelaten aan de gemeenten. Hier blijken taken niet of nauwelijks te zijn opgepakt. „Het toezicht was niet zoals gewenst”, zegt Chrit Faarts van de RUD Zuid-Limburg. Hij schat in dat slechts de helft van doelgroep heeft voldaan aan de informatieplicht. Ook zijn er onvoldoende controles verricht. Voor de regionale RUD zijn dit redenen om de regie in eigen hand te nemen.

Vanuit het Rijk wordt druk gezet om wat betreft energiebesparing bij bedrijven en instellingen nu krachtig door te pakken. Ondernemingen die gecontroleerd zijn, hebben een half jaar de tijd om te treffen maatregelen daadwerkelijk uit te voeren. Energiebesparing is niet vrijblijvend. Dit is iets waar ondernemers zich vaak niet van bewust zijn.

Vanaf volgend jaar zet het Rijk middelen in om extra energietoezicht in te huren. Karel Joosten: „Voor de omgevingsdiensten is het nog een uitdaging om geschikte mensen te vinden voor dit werk.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee