Maasbracht krijgt ‘rommelige’ grasvelden met gebiedseigen bloeiende kruiden

 © Gemeente Maasgouw

Maasbracht
Silke van Deelen

Op diverse locaties in Maasgouw worden gazons omgevormd naar kruidenrijke graslanden, bijvoorbeeld bij de ecologisch beheerde grasvelden aan de Stevensweerterweg en Echterstraat in Maasbracht.

Waar voorheen alles keurig kort gemaaid werd, ziet het er nu wat rommeliger uit. Voor insecten, andere dieren en de bomen een verademing. Er zijn namelijk voedsel, schuil- en overwinteringsplekken in overvloed voor de insecten. Er ontstaat een rijker bodemleven en vocht wordt beter vastgehouden. Uiteindelijk levert dit ook gezondere bomen op die beter tegen een (droogte) stootje kunnen. Ook draagt het hogere gras een klein beetje bij aan een betere luchtkwaliteit. Fijnstof wordt namelijk beter afgevangen.

Om wat extra kleur in de grasvelden te brengen, heeft de gemeente er gebiedseigen bloeiende kruiden doorgezaaid van bijvoorbeeld sint janskruid, teunisbloem, knoopkruid en duizendblad, optimaal afgestemd op de omgeving.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal