‘Politiek dier’ Martijn van Helvert gooide de verkiezingsfolders bij het oud papier, werd ondernemer én voorzitter MKB-Limburg

Martijn van Helvert, voorzitter van MKB-Limburg. © Stefan Koopmans

Roermond/Sittard -

Voormalig CDA-Kamerlid Martijn Van Helvert is begonnen als nieuwe voorzitter van ondernemerskoepel MKB-Limburg. Een gesprek met de Sittardenaar over de switch van politiek naar bedrijfsleven en de toekomst van zijn organisatie.

Stefan Dölcken

Hij zit er al een tijdje en is toch pas net begonnen. In november van vorig jaar ging de ledenraad van MKB-Limburg akkoord met de benoeming van Martijn van Helvert als nieuwe voorzitter van de lobbyorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf. Door de coronacrisis en verplichtingen als interim-wethouder in de gemeente Roerdalen duurde het tot 1 april voordat de Sittardenaar daadwerkelijk aan de slag kon gaan. Afgelopen maandag werd hij op het Lente-event van MKB-Limburg officieel voorgesteld.

Van Helvert (43), sinds zijn negentiende voor het CDA actief in de lokale, provinciale en landelijke politiek, volgt Monique Princen op. Een ‘politiek dier’ zoals hij wordt genoemd, neemt het stokje over van een ondernemer in hart en nieren. Zelf ziet hij dat niet als een nadeel. „De vraag is niet: ben ik de beste ondernemer van Limburg. Het gaat erom of ik de beste voorzitter ben om MKB-Limburg naar de toekomst te leiden. Ik denk dat ik wat dat betreft hele goede dingen kan doen”, klinkt het zelfbewust. En, voegt hij eraan toe, hij is tegenwoordig ook zelf ondernemer.

Met zijn bedrijf Van Helvert Dutch Consultancy adviseert hij organisaties en bedrijven in hun relaties met de overheid en de media. „Al op de avond van de verkiezingen, toen duidelijk was dat ik niet zou terugkeren in de Kamer, heb ik die paar verkiezingsfolders die ik nog over had bij het oud papier gegooid. Ik wist: hier houdt het op. De volgende dag heb ik me laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel.”

Lees ook: MKB-voorzitter Vonhof waarschuwt voor grote impact van de forse inflatie op bedrijven: ‘er gaan enorme klappen vallen’

Naast het runnen van zijn eigen bedrijf is Van Helvert sinds kort ook partner bij lobby- en adviesorganisatie Meines Holla & Partners in Den Haag. Geen mooie burgemeesterspost dus, voor scheidende Kamerleden vaak een aantrekkelijk vervolg van hun carrière? Van Helvert glimlacht nog iets breder dan gebruikelijk. „Ik wilde iets gaan doen met dezelfde dynamiek als het werk van een Kamerlid. En dat werd mijn eigen bedrijf en ik vind het heel erg leuk. Niks ten nadele van het burgemeestersambt, begrijp me goed, maar dat was op dat moment gewoon niet wat ik ambieerde.”

Het voorzitterschap van MKB-Limburg past volgens Van Helvert precies bij waar hij goed in is. „Wat ze zoeken, is iemand die snapt wat de core business van MKB-Limburg is: het beïnvloeden van beslissers. Ik weet waar de voordeur en de achterdeur van het gouvernement zit, ik ken veel gemeentehuizen en de mensen die erin zitten en ik ken de weg in Den Haag.”

Er is veel te doen, weet Van Helvert, doelend op de nasleep van coronacrisis en watersnood en de alles ontregelende oorlog in Oekraïne. „De KvK bericht vandaag (woensdag, red.) dat meer dan 200.000 ondernemers op de rand van afgrond staan. De grootste klappen kunnen nog komen, als mensen de belasting terug moeten betalen, door de energie- en grondstoffencrisis, maar ook door de enorme psychische druk waaronder veel ondernemers moeten werken. En dat alles op het moment dat we ook moeten verduurzamen.”

Lees ook: KVK verwacht toename faillissementen, 220.000 ondernemers staan voor de vraag: stoppen of doorgaan?

MKB-Limburg heeft ongeveer 800 leden. Kan de Limburgse ondernemerskoepel nog wel een vuist maken, bij zo’n kleine achterban? Van Helvert pareert de vraag direct: „We hebben 800 leden, maar we zijn er voor alle 120.000 ondernemers in Limburg. En we staan er niet alleen voor. We werken nauw samen met werkgeversvereniging LWV en landbouwkoepel LLTB en natuurlijk met MKB-Nederland.

Om in de toekomst relevant en levensvatbaar te kunnen zijn, moet de rol van MKB-Limburg veranderen. MKB-Limburg 3.0 noemt Van Helvert dat. „We moeten minder focussen op ledenaantallen, maar een organisatie worden die zich breder opstelt om andere manieren te vinden inkomsten te generen en invloed uit te oefenen op beslissers. Noem het een community, waarin alle ondernemers kunnen meepraten en profiteren van de ervaring en kennis die we in Limburg hebben. En als bedrijven en organisaties iets in Limburg willen gaan doen, kunnen ze er ook terecht. Zo versterk je elkaar. Dit proces is al onder het bewind van Monique Princen in gang gezet en ik zet me ervoor in om dat verder vorm te geven.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal