Leerlingen Vrije School Maastricht halen wandelend naar school ruim 8500 euro op voor Oekraïne

Bij aankomst op school droegen leerlingen hun binnengehaalde geld over, en kregen ze een sappige appel. © Bas Opgenoorth

Maastricht -

Leerlingen van de bovenbouw van de Vrije School in Maastricht kwamen vrijdagochtend te voet naar school. Sommigen vertrokken vanuit Bemelen, Gronsveld en zelfs Bunde. Ze zamelden met hun sportieve actie ruim 8500 euro in voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Sjak Planthof

Het gros van de circa 950 leerlingen van de bovenbouw van de Bernard Lievegoedschool ging vrijdag te voet naar school. „Voor sommigen was de afstand iets te ver. Maar een leerling uit Sittard stapte in Bunde uit de trein om samen met medescholieren te voet verder te gaan voor het goede doel: geld bijeen lopen voor giro 555, voor hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne”, aldus 4-havoscholier en vloggend milieuactivist Bas Opgenoorth van de organisatie achter de actie.

De leerlingen mochten van de schoolleiding een uurtje later plaatsnemen in de schoolbanken. Opgenoorth: „Zodat ze niet al om 6 uur van huis hoefden te gaan.”

Het bedrag van 8500 euro is de voorlopige opbrengst. „Sommige leerlingen dachten dat de voettocht maandag is. Dus hun sponsoropbrengst via familie en vrienden komt er later nog bij.”

Lees ook: Veertienjarige Bas uit Elsloo start eigen bedrijf: ‘Dit had ik nooit durven dromen’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal