Leerlingen Vrije School Maastricht halen wandelend naar school ruim 8500 euro op voor Oekraïne

Bij aankomst op school droegen leerlingen hun binnengehaalde geld over, en kregen ze een sappige appel. 

Bij aankomst op school droegen leerlingen hun binnengehaalde geld over, en kregen ze een sappige appel. © Bas Opgenoorth

Maastricht -

Leerlingen van de bovenbouw van de Vrije School in Maastricht kwamen vrijdagochtend te voet naar school. Sommigen vertrokken vanuit Bemelen, Gronsveld en zelfs Bunde. Ze zamelden met hun sportieve actie ruim 8500 euro in voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Sjak Planthof

Het gros van de circa 950 leerlingen van de bovenbouw van de Bernard Lievegoedschool ging vrijdag te voet naar school. „Voor sommigen was de afstand iets te ver. Maar een leerling uit Sittard stapte in Bunde uit de trein om samen met medescholieren te voet verder te gaan voor het goede doel: geld bijeen lopen voor giro 555, voor hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne”, aldus 4-havoscholier en vloggend milieuactivist Bas Opgenoorth van de organisatie achter de actie.

De leerlingen mochten van de schoolleiding een uurtje later plaatsnemen in de schoolbanken. Opgenoorth: „Zodat ze niet al om 6 uur van huis hoefden te gaan.”

Het bedrag van 8500 euro is de voorlopige opbrengst. „Sommige leerlingen dachten dat de voettocht maandag is. Dus hun sponsoropbrengst via familie en vrienden komt er later nog bij.”

Lees ook: Veertienjarige Bas uit Elsloo start eigen bedrijf: ‘Dit had ik nooit durven dromen’

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee