Ook cremeren duurder door stijgende gasprijs

 © maarten hartman

Amsterdam -

Een crematie wordt vanaf volgend jaar waarschijnlijk duurder. De hoge gasprijzen zullen „terug te zien zijn in de tarieven”, zegt bestuurslid Roel Stapper van de Landelijke Vereniging van Crematoria. Zelfs als de overledene een uitvaartverzekering heeft, zullen nabestaanden de hogere tarieven merken in hun portemonnee.

Klaartje Bax

Wie afscheid neemt van een dierbare staat er waarschijnlijk niet bij stil, maar per crematie wordt gemiddeld 60 kuub gas verbruikt. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden verbruikt 1500 kuub gas per jaar. Met jaarlijks zo’n 110.000 crematies is de uitvaartbranche dus een grootverbruiker van gas.

„Onze energiekosten zijn met 65 procent gestegen”, vertelt een woordvoerster van Monuta, een uitvaartorganisatie met zeven eigen crematoria en drie crematoria waar ze voor een deel eigenaar van is. „We stellen één keer per jaar de tarieven vast. Na de laatste vaststelling eind vorig jaar zijn de energiekosten flink gaan stijgen. Maar wij willen de tarieven voor de klant niet tussentijds verhogen. De hogere kosten gaan af van onze marge. Dat betekent dat we minder winst maken.”

De prijs van een technische uitvaart – dus zonder dienst of extra’s – is gemiddeld 730 euro, zo blijkt uit gegevens van uitvaart.nl. Hoe de tarieven volgend jaar zijn, is „nu nog koffiedik kijken”, zegt een woordvoerder van Dela, een organisatie met 23 crematoria en een verzekeringstak. Ook de woordvoerster van concurrent Monuta kan daar nog niet op vooruitlopen: „Het zijn onzekere tijden. We moeten bekijken hoe we dit gaan doorberekenen.”

Besparen

Voor dit jaar hoeven nabestaanden zich nog niet veel zorgen te maken, blijkt uit een rondgang langs kleine en grote crematoria. Veel energiecontracten lopen dit jaar of nog langer door tegen gunstige, oude tarieven. Zo ook bij Crematorium Dijk in Maassluis, waar ze zo’n 750 crematies per jaar verzorgen.

Desondanks maakt eigenaar Teun Kuyvenhoven er een sport van om zijn gasverbruik zo laag mogelijk te houden. „Iedere euro die ik niet hoef te stoken, is mooi meegenomen. Ik let heel erg op verspilling. Ik heb een eigen installatie en doe de crematies zelf. Als ik bijvoorbeeld twee technische crematies en een uitvaart met afscheidsceremonie heb, dan plan ik die aansluitend op elkaar. Op die manier hoeft de oven niet tussendoor op te warmen. Dat scheelt energie. Waar het gemiddelde verbruik per crematie wel 60 kuub gas is, verbruik ik gemiddeld 25 kuub gas.”

Ook andere crematoria kijken naar energiezuiniger manieren van cremeren. Zo zijn ze bij Dela al sinds 2017 bezig met de overstap naar elektrische ovens. „Van de 27 ovens zijn er nu 5 elektrisch,” aldus de zegsman.

Wanneer de prijzen van een crematie omhoog gaan, heeft dit ook gevolgen voor de 80 procent van de volwassen Nederlanders met een uitvaartverzekering. Die is er in twee varianten. Allereerst de kapitaalverzekering, waarbij je maandelijks een vaste premie betaalt en de verzekeraar bij overlijden een bedrag uitkeert waarmee de nabestaanden zelf de uitvaart kunnen regelen. Daarnaast is er de naturapolis, waarbij je premie betaalt voor diensten, zoals de crematie en uitvaartbegeleiding.

Waarschuwing

De premie van een naturapolis zal meestijgen, vermoedt de woordvoerder van Dela. Bij de kapitaalverzekering sturen verzekeraars hun klanten een waarschuwing wanneer het verzekerd kapitaal niet meer toereikend is voor een volwaardige uitvaart. De klant kan zich vervolgens aanvullend verzekeren.