Macron en Le Pen naar tweede ronde Franse presidentsverkiezingen

 © ANP / AFP

De zittende president Emmanuel Macron en de rechtse Marine Le Pen nemen het in de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen tegen elkaar op.

RedactieBron: ANP

Met 97 procent van de stemmen geteld komt Macron maandagochtend uit op 27,6 procent. Le Pen kan rekenen op 23,4 procent van de stemmen. Volgens veel peilingen kan hun tweestrijd in de tweede ronde, op 24 april, behoorlijk spannend worden.

Macron deed het in de eerste ronde iets beter dan verwacht. Ook lieten bijna alle verslagen kandidaten weten hem in de tweede ronde te zullen steunen. Maar gerust leek Macron er in zijn toespraak zondagavond zeker nog niet op. „Vergis je niet: er is nog niets beslist”, zei hij tegen zijn juichende aanhangers.

Peilingen

Volgens sommige peilingen kan Macron in de tweede ronde rekenen op 54 procent van de stemmen en Le Pen op 46 procent. Maar er zijn ook peilingen die het verschil een stuk kleiner inschatten: 51 tegen 49 procent. In 2017 versloeg Macron zijn rivaal Le Pen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen nog met een zeer ruime marge. Hij kreeg toen 66,1 procent van de stemmen.

De linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon eindigde zondag als derde in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Met 97 procent van de stemmen geteld komt hij uit op bijna 22 procent van de stemmen. Mélenchon adviseerde zijn kiezers na zijn verlies niet letterlijk om in de tweede ronde op Macron te stemmen, maar deed dat wel indirect door op te roepen toch vooral tegen Le Pen te stemmen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal