Twijfeltelefoon nu ook te bellen bij vragen over HPV-vaccinatie

Print
Twijfeltelefoon nu ook te bellen bij vragen over HPV-vaccinatie

Afbeelding: ANP / ANP

De Twijfeltelefoon gaat maandag ook open voor mensen die kampen met vragen over de HPV-vaccinatie, die beschermt tegen baarmoederhalskanker, vaginakanker, schaamlipkanker, peniskanker, anuskanker en mond- en keelholtekanker.

De vaccinatiegraad voor HPV blijft fors achter bij ons omringende landen, zeggen betrokkenen. Die zou op 90 procent moeten komen, maar schommelt rond de 63 procent.

De Twijfeltelefoon is in eerste instantie opgericht door het Erasmus MC voor vragen over coronaprikken. Eerst was het de Vaccinatie Twijfeltelefoon, maar deze is in maart verder gegaan als Twijfeltelefoon. Bellers konden inmiddels ook al terecht met vragen over vroege opsporing van darmkanker.

Lees ook: ‘Jullie zijn mijn ondergang’: Vaccinatie Twijfeltelefoon krijgt bizarre bellers, maar wil vooral mensen helpen

„Zowel voor HPV-vaccinatie en corona-vaccinatie als voor het bevolkingsonderzoek darmkanker geldt: mensen mogen zelf kiezen of ze het willen, maar ik wil graag dat ze hun keuze maken op basis van correcte informatie. Op dit moment doet veel desinformatie de ronde. Zowel over darmkanker, als over COVID-vaccinatie als over HPV-vaccinatie”, licht Robin Peeters, internist in het Erasmus MC en mede-initiatiefnemer van de Twijfeltelefoon, het initiatief toe.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee