Champignonbedrijf Beringe in zwaar weer na ruzie tussen nabestaanden van directeur die geen testament liet opmaken

Champignonbedrijf Panbo Systems in Beringe. © Laurens Eggen

Beringe -

Champignonbedrijf Panbo Systems uit Beringe, dat in Grashoek een kwekerij van 7,5 hectare wil bouwen, verkeert in zwaar weer. Aanleiding is een ruzie tussen nabestaanden van de directeur.

Peter Heesen

Directeur en mede-eigenaar Ser Huibers van Panbo, dat kwekerijen voor de champignonteelt bouwt, overleed twee jaar geleden. Hij had geen testament laten opmaken. Zijn aandelen gingen na tussenkomst van de rechter naar zijn vrouw in België en niet naar de twee kinderen uit zijn eerste huwelijk, die al jaren in het bedrijf werkten en voorbestemd waren hun vader op te volgen.

Tussen de weduwe en de kinderen boterde het niet. De vrouw had er geen fiducie in dat haar belangen als aandeelhouder goed gewaarborgd zouden zijn als de kinderen het voor het zeggen kregen en zag haar vrees bewaarheid werd. Twee maanden na het overlijden van Huibers werd zijn zoon als interim-directeur benoemd. Zij was niet aanwezig bij de bijeenkomst, omdat ze toen nog niet de aandelen had geërfd.

Lees ook: De 7,5 hectare grote champignonkwekerij in Grashoek gaat er absoluut niet komen als het aan de omwonenden ligt

Rekeningen blokkeren

De vrouw maakte bezwaar tegen de benoeming en vroeg de Rabobank de bankrekeningen van Panbo te blokkeren. Bovendien bleek dat Huibers in het verleden ruim zes ton uit het bedrijf had gehaald. Het bedrijf vorderde dat geld terug van de holding. Het conflict tussen de echtgenote van Huibers en zijn kinderen verhevigde.

De vrouw vorderde achterstallig loon, in de tijd dat zij als schoonmaakster bij de holding had gewerkt. Panbo weigerde haar de toegang nadat zij langs was geweest om post op te halen. De weduwe vroeg de Ondernemingskamer in Amsterdam om een onderzoek naar de gang van zaken bij de holding, omdat ze bang was dat Huibers’ kinderen haar vermogen van haar af probeerden te pakken. De Ondernemingskamer willigde het verzoek in en vond het nodig een bestuurder met een beslissende stem te benoemen.

Het pand van Panbo in Beringe. © Laurens Eggen

Miljoenenprojecten

De talrijke procedures kostten veel geld en kwamen de bedrijfsvoering niet ten goede. Daarbij slaagde Panbo er niet in om de zes ton terug te krijgen die de oud-directeur uit het bedrijf had gehaald. Als klap op de vuurpijl was een proefproject in Duitsland, dat tot meerdere miljoenenprojecten kon leiden, ‘financieel uit de klauwen gelopen’.

Het bedrijf (acht werknemers) torst inmiddels een schuld van 700.000 euro. De last is Panbo boven het hoofd gegroeid. Het bedrijf hoopt een akkoord te bereiken met de schuldeisers, waarbij ze slechts een deel van hun vordering krijgen. Het alternatief is dat Panbo failliet gaat en zij minder of niets van hun geld zien.

Vijfhonderd banen

Panbo baarde in 2012 opzien met het plan om met een Koreaans bedrijf een paddenstoelenfabriek in Maasbree te bouwen die goed zou zijn voor vijfhonderd banen. Het ging niet door. Vorig jaar kreeg Panbo in Grashoek een vergunning voor een champignonkwekerij van 7,5 hectare in Grashoek. Veel buurtbewoners spraken zich uit tegen het initiatief.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal