Lilianne Ploumen stopt als leider en Kamerlid van de PvdA

Print

Lilianne Ploumen stopt als leider en Kamerlid van de PvdA. Video: De Telegraaf

Maastricht -

Lilianne Ploumen (59) uit Maastricht stopt per direct als leider van de PvdA. Ze geeft ook haar Kamerzetel op, laat ze in een verklaring weten.

Ploumen zegt „dat het leiderschap van de partij niet goed bij mij past en ik daarmee niet de ideale leider van onze partij ben”. Ze volgde begin vorig jaar Lodewijk Asscher op, die opstapte vanwege zijn rol in de affaire met de kinderopvangtoeslag. Enkele maanden na haar aantreden moest ze de partij al door de Tweede Kamerverkiezingen leiden, waar de PvdA op de negen zetels bleef staan die ze sinds 2017 had.

Niet waargemaakt

Ze schrijft dat het als partijleider „belangrijk is om leidend en opinie-vormend te zijn op alle onderwerpen. Om niet alleen een leider te zijn die Den Haag kan openbreken voor wat er leeft in ons land en in de wereld, maar ook een die bedreven is in het debat in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Ik vind dat ik dat niet goed genoeg kan waarmaken, en daarom treed ik terug”.

Ploumen stapt ook op als Tweede Kamerlid omdat ze de fractie en haar opvolger niet „in de weg wil lopen. Ik word niet het orakel uit Slotervaart maar blijf wat ik al die jaren was, een betrokken partijlid”.

Samenwerking

Onder Ploumens leiding werd de linkse samenwerking met GroenLinks geïntensiveerd. Zo wilden de partijen in de formatie vorig jaar alleen sámen praten over regeringsdeelname. Dit leidde er uiteindelijk toe dat VVD en CDA juist de deur dicht hielden voor de linkse partijen.

Ook nadat Rutte zijn vierde kabinet had samengesteld, bleven de PvdA en GroenLinks elkaar vasthouden. Dat viel niet bij alle leden van de partijen in goede aarde. Onder andere voormalig PvdA-voorzitter Hans Spekman was zeer kritisch. GroenLinks-Kamerlid Bart Snels stapte vorig jaar oktober op, en noemde de samenwerking met de PvdA als voornaamste reden voor zijn vertrek. Hij vond het „een vorm van kiezersbedrog”.

Ploumen zegt in haar verklaring dat ze „trots” is op de „doorbraak in de linkse, progressieve samenwerking”. Ook voorspelt ze dat „het bondgenootschap tussen de Partij van de Arbeid en GroenLinks zich verder zal verdiepen en verbreden”.

Opvolging

Onduidelijk is nog wie haar opvolgt. Dinsdag wordt nog geen nieuwe fractieleider gekozen, laat de partij weten.

Ploumen: opstappen niets te maken met kritiek op samenwerking GL

Het plotselinge vertrek van Lilianne Ploumen als PvdA-leider heeft niets te maken met de kritiek binnen de partij op de samenwerking met GroenLinks. Dat zegt ze in een mondelinge toelichting op haar plotselinge opstappen dinsdag. Ze stapt per direct helemaal uit de politiek.

Het heeft „niks te maken” met de kritiek, aldus Ploumen. Ze geeft wel toe dat daarover in de sociaaldemocratische partij „verschillend” wordt gedacht.

Oud-partijvoorzitter Hans Spekman is een van de prominenten in de partij die niet wil samengaan met GroenLinks. In de Telegraaf noemde hij de PvdA vorige maand „dood water”. Ploumen en GroenLinks-leider Jesse Klaver presenteerden in december hun plannen voor een intensieve samenwerking de komende jaren.

Er is geen druk op Ploumen uitgeoefend om weg te gaan. „Het is mijn eigen beslissing geweest”, zegt ze daarover. Ze had naar eigen zeggen al eerder besloten om na de gemeenteraadsverkiezingen de „balans op te maken”. Bij die verkiezingen werd de PvdA weer de grootste in Amsterdam. Ze noemt het „best een zwaar besluit”.

Ploumen vindt dat ze niet de „ideale” partijleider is. Volgens haar moet die in alle onderwerpen thuis zijn, ideeën ontwikkelen en debatten heel goed doen. „De rol van partijleider past me niet.”

Ze is van mening dat ze het naar behoren heeft gedaan als partijleider, maar dat het beter kan. „Ik vind dat ik het niet slecht heb gedaan, maar niet goed genoeg.” Ze vindt dat de partij er nu robuust voor staat.

Lilianne Ploumen stopt als leider en Kamerlid van de PvdA
Foto: ANP / ANP

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee