‘Als een ooievaar zich nestelt op het dak van je huis brengt dat geluk’

Ooievaars op hun nest. 

Ooievaars op hun nest. © Piet Schuttelaar

Stein -

Om de week tekent columnist en natuurliefhebber Piet Schuttelaar uit Stein een verhaal op vanuit zijn natuurhuisje. Deze week vertelt hij over de ooievaar.

Piet Schuttelaar

Ooievaars of uivers schijnen niet trouw aan elkaar te zijn, maar wel aan het nest. Dat verklaart waarom sommige ooievaarspaartjes lang bij elkaar blijven. Er broeden 1300 tot 1500 paren ooievaars in Nederland. In Limburg worden ze als incidentele broedvogels omschreven.

Ze nestelen op plateaus, zoals door de mens gemaakte horizontale nestwielen. Ooit, toen de ooievaars bijna verdwenen waren uit Nederland, werden ze teruggefokt in de zogeheten ooievaarsdorpen en buitenstations zoals in Zegveld in de provincie Utrecht en Groot Ammers in Zuid-Holland. Ze leggen gemiddeld drie tot vijf eieren, die 33 dagen worden bebroed. Omdat ze bij het tweede ei al beginnen te broeden komen de jongen met tussenperiodes van één of twee dagen uit het ei.

Geklepper

Ik las dat bij onderzoek van hun braakballen en maaginhoud gebleken is, dat hun voedsel bestaat uit regenwormen, slakken, sprinkhanen, kevers, mollen, kikkers en vissen, maar soms ook jonge weidevogels. Als twee ooievaars elkaar op het nest begroeten en hun liefde verklaren, gebeurt dat met spectaculair snavelgeklepper. Dat gaat in combinatie met een indrukwekkend baltsritueel, waarbij ze de snavel achterover in de nek buigen.

Geluk

Enkele weetjes over de ooievaar. Ze brengen geluk: een huis met een ooievaarsnest op het dak, zou geen onheil treffen. Om de ooievaar te verleiden een nest op hun huis te maken, bouwden mensen op hun dak alvast een soort platform. Dat ooievaars geassocieerd worden met baby’s komt waarschijnlijk doordat ze ook wel op schoorstenen hun nest bouwen. Het huidige wapen van Den Haag toont nog steeds de ooievaar met een paling. Het diploma van een kraamverpleegster noemde men ‘een ooievaartje’.

Lees ook: Piet Schuttelaar uit Stein ontdekt de zeer zeldzame kleine parelmoervlinder

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee