Schietpartij in metro van New York: meerdere mensen neergeschoten tijdens ochtendspits

Print

Schietpartij in metro van New York: meerdere mensen neergeschoten tijdens ochtendspits. Video: Instagram / Angry_yeti

Bij een schietpartij in een New Yorks metrostation zijn in ieder geval 13 gewonden gevallen en zijn vijf mensen neergeschoten. Dat meldt de New Yorkse brandweer. Ook zouden er volgens ooggetuigen mogelijk rookbommen zijn afgegaan. De politie van New York zegt dat er geen werkende explosieven zijn gevonden in het station. De explosievendienst is aanwezig in het station. Het gebruik van rookgranaten wordt onderzocht.

„Om 8.27 uur kreeg de politie een noodoproep binnen van een persoon die werd geraakt door een kogel in de metro in Brooklyn”, bevestigt een woordvoerder van de politie aan AFP. Er zouden meerdere mensen naar het ziekenhuis zijn gebracht en de politie van New York zegt dat er geen werkende explosieven zijn gevonden in het station.

De verdachte zou mogelijk eerst rookbommen naar binnen gegooid hebben om vervolgens het vuur te openen. Explosies waren niet te horen. Volgens de BBC worden enkele slachtoffers momenteel verzorgd in het metrostation.

De politie kwam om half negen in de New Yorkse ochtend aan bij het metrostation aan de 36e street in Brooklyn. Een metrostation waar meerdere lijnen langskomen. Sommige gewonden vluchtten via een andere metro weg. Op social media gaan beelden rond van bloed op het perron. Op social media gaan beelden rond van bloed op het perron. De schietpartij vond plaats tijdens de ochtendspits. Volgens een ooggetuige was het op het perron redelijk vol, maar „niet vreselijk druk.”

Ooggetuige: „Ik dacht eerst dat het vuurwerk was”

Ooggetuige Yav Montano zat in het metrostel waar het volgens hem gebeurde. „Een rookgranaat ging af voordat we bij het metrostation kwamen. De trein reed langzaam naar het platform vanwege een metro voor ons”, zo zegt hij tegen CNN. Plotseling ging een rookgranaat af. „Toen gebeurde het. Het leek gepland. Ik dacht eerst dat het vuurwerk was. Ik ben dankbaar dat ik me achter een stoel kon verschuilen.”

Volgens Montano probeerde iedereen naar het begin van het metrostel te gaan om naar buiten te kunnen. „Maar het waren van die oude metrostellen waar de deur naar de andere wagon op slot zit.” Er waren zo’n veertig mensen in het stel, zo schat hij. „En toen was de hele wagon gevuld met rook en hoorde ik de knallen.” Aanwezig medisch personeel zou daarna slachtoffers hebben geholpen. „Ik zag meerdere mensen met bloed op hun kleding.”

De politie zoekt een man met een gasmasker en een oranje veiligheidsvest. Op Amerikaanse media wordt gespeculeerd dat het vest zou hebben gediend om de dader er als onderhoudsmedewerker uit te laten zien. Buurtbewoners wordt gevraagd uit de buurt van het metrostation te blijven. De politie kan nog niets zeggen over mogelijke motieven en of het om een aanslag gaat. President Biden, Minister van Justitie Merrick Garland en Minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas zijn op de hoogte gebracht van de situatie.

De schietpartij komt in een periode van toenemend vuurwapengeweld in New York. Het aantal schietincidenten nam toe van 260 in het eerste kwartaal vorig jaar, naar 296 dit jaar. Politiecommissaris Keechan Sewell had het vorige week nog over „continu, compleet onacceptabel geweld in de straten.”

Dit metrostation is belangrijk voor forenzen, en ligt in Sunset Park, een gemengde wijk met een grote latinogemeenschap. Die wijk is normaal gesproken niet bovengemiddeld gewelddadig.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee