Gratis advies over slimme en schone logistiek

Print
Gratis advies over slimme en schone logistiek

Afbeelding: Zuid-Limburg Bereikbaar.

Na corona heb je als ondernemer alweer met de volgende uitdagingen te maken. Van gestegen inkoop- en energieprijzen door de oorlog in Oekraïne tot de invoering van een zero-emissie zone in Maastricht in 2025. Gelukkig zijn er ook genoeg kansen als het om het vervoer van je goederen en diensten gaat. Zo kan het lonen om je logistiek efficiënter te plannen, of om over te stappen op elektrisch transport. Wat is slim, rendabel en zinvol voor specifiek jouw bedrijf? De logistiek makelaars van Zuid-Limburg Bereikbaar adviseren jouw organisatie er graag over. Gratis en op maat.

Er zijn vele – grote én kleine – stappen te zetten naar slimme, duurzame logistiek. In dit artikel alvast 4 tips die misschien ook voor jouw bedrijf interessant zijn.

1. Stap over naar een elektrisch wagenpark
De overstap naar elektrisch rijden kan slim en rendabel zijn, zo vertelt logistiek makelaar Miranda Volker van Zuid-Limburg Bereikbaar. “In Maastricht en 30 tot 40 andere Nederlandse steden mag je vanaf 2025 niet meer zomaar de binnenstad in met een bestel- of vrachtauto op fossiele brandstoffen. Stap daarom bijtijds over naar elektrisch vervoer.” Wil je snel, eenvoudig en objectief weten of de overstap naar een elektrisch wagenpark rendabel is voor jouw bedrijf? Doe de EV en Laadinfra Scan! Deze kost slecht € 1.800 voor logistiek partners van Zuid-Limburg Bereikbaar. Ga je een elektrisch transportvoertuig aanschaffen, maak dan gebruik van een aantrekkelijke subsidie.

2. Plan je ritten slimmer
“Als je ritten beter plant, maak je minder kilometers. Dat betekent tijdwinst, minder kosten en minder CO2-uitstoot”, vertelt logistiek makelaar Mark Luikens van Zuid-Limburg Bereikbaar. “Het kan ook lonen om niet alles zelf te vervoeren, maar een deel van je transport uit te besteden. Vrachten bundelen en minder lege kilometers rijden kan heel eenvoudig dankzij logistieke platformen zoals Wuunder, Quicargo en Uturn. Een andere optie is om met andere bedrijven samen te werken en vrachten te bundelen.”

3. Kies voor water of spoor
Heb je weleens nagedacht over de overstap van weg naar water of spoor voor het vervoer van je containers, bulkladingen of pallets? Miranda: “Transport via water en spoor is betrouwbaar, betaalbaar, efficiënt en geeft een forse CO2-reductie. Daarnaast biedt het een antwoord voor het groeiende chauffeurstekort. Goed nieuws: dit jaar komt er een subsidieregeling die bedrijven helpt de overstap te maken van weg naar water of spoor. Interessant om daar alvast op voorbereid te zijn!”

4. Kom naar het Logistiek Café op 12 mei
Rijd je met vrachtwagens, dan zijn elektrische vrachtwagens het overwegen waard. Zuid-Limburg Bereikbaar organiseert hierover een Logistiek Café: ‘Elektrische vrachtwagens, iets voor jouw bedrijf?’ Wat zijn de voordelen van elektrische vrachtwagens en wanneer is het rendabel zo’n vrachtwagen aan te schaffen? En waar moet je dan zoal aan denken, bijvoorbeeld als het gaat om oplaadmogelijkheden? Je hoort er alles over tijdens het Logistiek Café. Op 12 mei van 15.30 tot 17.30 uur, bij het Action Distributie Centrum, Fahrenheitweg 1, Echt. Meer informatie en aanmelden.

Voor wie interessant?
Slimme logistiek is interessant voor grote én kleine organisaties die kilometers maken. Het logistiek team adviseert logistieke bedrijven, verladers en vervoerders. Maar bijvoorbeeld ook bouw(gerelateerde) bedrijven en toeleveranciers, netbeheerders en afvalinzamelaars en -verwerkers. Tientallen bedrijven in Zuid-Limburg kozen al voor slimme en duurzame logistiek en lieten zich daarbij kosteloos adviseren door de logistiek makelaars.

Gratis advies op maat
Het advies en de ondersteuning van de logistiek makelaars van Zuid-Limburg Bereikbaar is gratis en op maat. Mark: “We gaan voor duurzame oplossingen en een haalbare businesscase. Rendabel maatschappelijk verantwoord ondernemen dus! We weten welke subsidies je wellicht kunt gebruiken en helpen je desgewenst de aanvraag in te dienen. Ons netwerk is groot, en we gebruiken onze contacten en netwerken ook om bedrijven met elkaar in contact te brengen.”

Interesse? De logistiek makelaars van Zuid-Limburg Bereikbaar helpen bedrijven die de weg op gaan om dit slimmer en duurzamer te doen. Of je nu werkt voor een groot transportbedrijf, een dienstverlener of een eenmanszaak met één bestelwagen. Neem contact op met een van de experts:
• Miranda Volker: miranda.volker@zuid-limburg-bereikbaar.nl en 06-46718482
• Mark Luikens: mark.luikens@zuid-limburg-bereikbaar.nl en 06-51165781

Gratis advies over slimme en schone logistiek